Jolán
2 °C
4 °C

Mesterséges intelligencia segít az Alzheimer korai felismerésében

2018.11.07. 13:23

Az Alzheimer-kór korai felismerésében, kezelésében is segíthet a mesterséges intelligencia – írja az IT Café. Az Alzheimer-kór a legalattomosabb betegségek közé tartozik. Bár gyógymód nincsen rá, korai felismerésével egy sor tünete enyhíthető, előrehaladása lassítható. Ebben a korai felismerésben ígér segítséget a Berkeley radiológiával és big datával foglalkozó kutatócsoportja szerint a mesterséges intelligencia a megfelelő betanítás után.

A kutatók egy mélytanuló algoritmust használtak, melyet egy 2100 mintás adatbázissal tréningeztek. Az adatbázis olyan PET képalkotó eljárással készült felvételeket tartalmazott, melyek speciálisan az agysejtek glükózfelvételének, és így anyagcseréjének a sebességét mutatták. A betanítás után az AI képes volt arra, hogy ennek a sebességnek egészen apró változásait is felismerje az agy bizonyos régióiban. Ami igazán impozáns: egy 40 pácienstől származó felvételekből álló kontroll során

a rendszer 100 százalékos találati arányt ért el az Alzheimer kórra utaló jelek detektálásában – hat évvel a végleges klinikai diagnózis előtt.

Bár a fejlesztések még korai fázisban annak, a kutatók abban bíznak, hogy a jövőben az így betanított mesterséges intelligencia komoly segítséget nyújthat a betegség korai felismerésében, különösen úgy, hogy a glükózfelvétel mellett más markerek felismerésére is betanítják.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?