Erzsébet
1 °C
4 °C

A kávé véd az Alzheimertől és a Parkinsontól

2018.11.08. 12:51
A kávéfogyasztás védelmet nyújthat az Alzheimer- és a Parkinson-kór ellen egy kanadai kutatás szerint.

A torontói Krembil Agykutató Intézet kutatói szerint a kávénak több jótékony hatása van, minthogy az embert reggel felébreszti és energiával tölti fel vagy segít a koncentrálásban. „A kávézás a jelek szerint valamilyen összefüggésben van azzal, hogy csökken az Alzheimer- és a Parkinson-kór kialakulásának kockázata” – idézi az MTI Donald Weavert, az intézet társigazgatóját.

Azt vizsgálták, hogy mi ennek a magyarázta, a kávénak milyen összetevői játszanak ebben szerepet, és ez hogyan hat a korral összefüggő kognitív hanyatlásra. A csoport három különböző típusú kávét vizsgált: világos pörkölésűt, sötét pörkölésűt és koffeinmentes sötét pörkölésűt.

Mint kiderült, a koffeines és koffeinmentes sötét pörkölésű kávéknak azonos potenciálja volt, tehát már korán kiderült, hogy nem a koffein az az összetevő, ami védelmet nyújthat. A koffein helyett a pörkölés közben képződő fenil-indén molekuláknak van jelentősége, ez az egyetlen, amely az Alzheimernél és a Parkinsonnál megjelenő fehérjefragmensek, a béta-amiloid- és a tau-fehérje felhalmozódását is gátolja.

Mivel ezek a molekulák a pörkölésnél keletkeznek, minél sötétebbre pörkölik a kávét, annál több keletkezik, a sötétebb pörkölésű kávé jobban véd a világosabb pörkölésűnél. Weaver azt is kiemelte, hogy egy természetes vegyület fejti ki ezt a hatást, és nem szintetikus:

Az anyatermészet sokkal jobb vegyész, mint mi, és képes előállítani ezeket a vegyületeket. Ha szükség van egy összetett vegyületre, jobb ha egy növényben neveljük, aztán betakarítjuk, megdaráljuk és elkészítjük, mintha megpróbáljuk előállítani.

További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy a gyógyításban is felhasználhassák az eredményeket. Hangsúlyozta: kutatásuk ugyan kimutatta, hogy van olyan összetevője a kávénak, amely hatékony lehet a kognitív hanyatlás gátlásában, de ez nem jelenti azt, hogy a kávéval kezelni lehetne a betegségeket.

Kiegészítés

A MTI anyagán alapuló cikk megjelenése után jutott tudomásunkra egy olvasónk jóvoltából, hogy a kávéfogyasztás pozitív hatásairól szóló tanulmány szerkesztője a Nestlé alkalmazottja. Ez a tény az eredeti tanulmányban is megjelenik, pusztán ez alapján nem lehet következtetni a kutatás adatainak megbízhatóságára, de a kávéipar vállalati érdekeltsége fontos körülmény, amiről nem árt tudni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?