A kávé véd az Alzheimertől és a Parkinsontól
További Tech-Tudomány cikkek
- Nem jól tudtuk, mennyi szén-dioxidot nyelnek el a tengerek
- Még a babáknál is gyorsabban tanulnak szavakat a macskák
- A műanyagoknál is pusztítóbbak lehetnek az őket váltó bioanyagok
- Az ízlelőbimbó nem minden: kiderült, hogy valójában mitől érzünk finomnak egy ételt
- Először szült utódokat klónozott állat
A torontói Krembil Agykutató Intézet kutatói szerint a kávénak több jótékony hatása van, minthogy az embert reggel felébreszti és energiával tölti fel vagy segít a koncentrálásban. „A kávézás a jelek szerint valamilyen összefüggésben van azzal, hogy csökken az Alzheimer- és a Parkinson-kór kialakulásának kockázata” – idézi az MTI Donald Weavert, az intézet társigazgatóját.
Azt vizsgálták, hogy mi ennek a magyarázta, a kávénak milyen összetevői játszanak ebben szerepet, és ez hogyan hat a korral összefüggő kognitív hanyatlásra. A csoport három különböző típusú kávét vizsgált: világos pörkölésűt, sötét pörkölésűt és koffeinmentes sötét pörkölésűt.
Mint kiderült, a koffeines és koffeinmentes sötét pörkölésű kávéknak azonos potenciálja volt, tehát már korán kiderült, hogy nem a koffein az az összetevő, ami védelmet nyújthat. A koffein helyett a pörkölés közben képződő fenil-indén molekuláknak van jelentősége, ez az egyetlen, amely az Alzheimernél és a Parkinsonnál megjelenő fehérjefragmensek, a béta-amiloid- és a tau-fehérje felhalmozódását is gátolja.
Mivel ezek a molekulák a pörkölésnél keletkeznek, minél sötétebbre pörkölik a kávét, annál több keletkezik, a sötétebb pörkölésű kávé jobban véd a világosabb pörkölésűnél. Weaver azt is kiemelte, hogy egy természetes vegyület fejti ki ezt a hatást, és nem szintetikus:
Az anyatermészet sokkal jobb vegyész, mint mi, és képes előállítani ezeket a vegyületeket. Ha szükség van egy összetett vegyületre, jobb ha egy növényben neveljük, aztán betakarítjuk, megdaráljuk és elkészítjük, mintha megpróbáljuk előállítani.
További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy a gyógyításban is felhasználhassák az eredményeket. Hangsúlyozta: kutatásuk ugyan kimutatta, hogy van olyan összetevője a kávénak, amely hatékony lehet a kognitív hanyatlás gátlásában, de ez nem jelenti azt, hogy a kávéval kezelni lehetne a betegségeket.
Kiegészítés
A MTI anyagán alapuló cikk megjelenése után jutott tudomásunkra egy olvasónk jóvoltából, hogy a kávéfogyasztás pozitív hatásairól szóló tanulmány szerkesztője a Nestlé alkalmazottja. Ez a tény az eredeti tanulmányban is megjelenik, pusztán ez alapján nem lehet következtetni a kutatás adatainak megbízhatóságára, de a kávéipar vállalati érdekeltsége fontos körülmény, amiről nem árt tudni.