Gyöngyi
10 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Az orangutánok beszélnek a múltról

GettyImages-671846
2018.11.15. 16:00

Az orangutánok jellegzetes hangjelzést adnak, ha ragadozót vesznek észre, hogy a tudtára adják, hogy észrevették, illetve figyelmeztessék a társaikat a veszélyre. Kutatók most először figyelték meg, hogy az orangutánok jóval a veszély észlelése után adják ki a hangjelzést, vagyis a maguk módján egy múltbeli eseményről kommunikálnak, amire az emberszabásúak közül eddigi ismereteink szerint csak az ember volt képes – írja a Science Magazine.

Adriano Reis e Lameira, a skóciai St. Andrews Egyetem kutatója a munkatársaival Szumátrában, kísérleti úton figyelte meg az orangutánok veszélyjelzéseit: a tudósok különféle mintájú – tigrismintás, pöttyös vagy sima – takarókat terítettek magukra, majd négykézláb ereszkedtek, és egymás után egy fán ülő nőstény orangután közelébe másztak. Miután az állat észrevette őket, még vártak 2-2 percet, mielőtt eltávolodtak volna.

Lameira arra számított, hogy ezután az orangután rögtön leadja a figyelmeztető hangjelzést. Ehelyett az első tesztalany, egy idősebb anya a 9 éves gyerekével, abbahagyta, amit épp csinált, ürített (ami náluk ebben az esetben a stressz jele) és feljebb mászott a fán, de mindezt egy hang nélkül. A kutatóknak húsz percet kellett várniuk, mire megszólalt, ekkor viszont nem egyetlen jelzést adott le, hanem több mint egy órán keresztül hallatta a figyelmeztető hangot.

Ez volt a leghosszabb, amit várniuk kellett, de mind a hét megfigyelt nőstény orangután késleltetve szólalt csak meg, átlagosan 7 perccel a "ragadozó" észlelése után. Lameire kizárta, hogy ennek az lett volna az oka, hogy lefagytak a félelemtől, hiszen azonnal védelmükbe vették a gyereküket vagy elkezdtek biztonságosabb magasságba mászni. A kutató szerint a magyarázat inkább az, hogy a gyerek miatt nem akarták magukra vonni az állat figyelmét, utána viszont megtanították a kicsinek, hogy veszélyhelyzetben voltak.

A Science Advances szaklapban megjelent tanulmány szerzője szerint a megfigyelés az orangutánokon túl, általánosabban is érdekes, mert a késleltetett reakció, illetve az események utólagos megbeszélése a nyelvfejlődés fontos állomása, így az orangutánok megfigyelése a nyelv kialakulásának folyamatát is segíthet jobban megérteni.

(Borítókép:  Paula Bronstein / Getty Images Hungary)