Judit
2 °C
7 °C

Egyre nagyobb a kiberveszély, a cégek mégse védekeznek eléggé

2018.11.15. 14:00

A digitális átalakulás tovább növelte a vállalatok kiberfenyegetettségét, és ezt egyre többen is ismerik fel, mégsem költenek eleget a biztonságuk fejlesztésére

– ez a fő tanulsága az EY Globális Információbiztonsági felmérésének, amely 60 országból 1400 vezető, IT-menedzser és információbiztonsági szakértő bevonásával készült.

A felmérés szerint már javában folyik a szervezetek digitális átállása, a megkérdezett döntéshozók kivétel nélkül több pénzt fordítanak erre, mint egy évvel korábban. Az informatikai terjeszkedés azonban a cégek IT-biztonsági fenyegetettségét is növeli: tavaly január és idén március között közel kétmilliárd személyes és érzékeny adat jutott illetéktelen kezekbe – írja közleményében az EY.

Tízből kilenc (92%) döntéshozót aggaszt cége kulcsfontosságú tevékenységeinek információbiztonsága, ennek ellenére a megkérdezettek harmada (32%) a vállalati költségvetés töredékét költi csak erre a területre. Hiába szán jövőre több erőforrást a kibervédelem javítására a válaszadók többsége, ez továbbra is messze elmarad a szükséges értéktől az elemzés szerint. A szervezetek több mint fele átfogó stratégia nélkül próbálja kezelni az információbiztonság területét. Miközben fejlett technológiák – például mesterséges intelligencia, robotizálás – használatával optimalizálják a működésüket, közel 80 százalékuk még mindig arra törekszik, hogy túllépjen az alapvető kibervédelmen.

A cégeknek nem elég felismerniük a kibervédelem fontosságát, minél előbb cselekedniük kell, hogy meg tudják védeni saját- és ügyféladataikat. Egy nagyméretű, célzott támadás során például 550 millió adathalász emailt küldtek el idén, miközben egy ausztrál államban 1464 hivatalnok használja jelszóként a Password123 kombinációt. Ezen a helyzeten változtatni kell, hiszen egy ügyféladat nem lehet fontosabb egy bűnözőnek, mint az azt kezelő szervezetnek

– mondta Zala Mihály, az EY Kibervédelmi szolgáltatások üzletágának vezetője.

A három legértékesebb adattípus a az ügyféllel kapcsolatos és a pénzügyi információk, illetve a cégek stratégiai tervei. A legnagyobb fenyegetésnek a megkérdezett vezetők az adathalászatot, a kártevőket és a leállást okozó kibertámadást ítélik, amelyek legvalószínűbb forrásának a gondatlan vagy rosszindulatú alkalmazottat, esetleg egy bűnszervezetet tartanak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?