Árpád
-2 °C
4 °C

Eldőlt: megváltozik a kilogramm definíciója

2018.11.16. 16:29

60 országból gyűltek össze a tudósok pénteken Versailles-ban, az Általános Súly- és Mértékügyi Konferencián, és ellenszavazat nélkül megszavazták a kilogramm definíciójának megváltoztatását – írja az Independent.

Az új definíció ezentúl az elektromos áramhoz köti a tömeg mértékegységét.

A kilogramm az eddigi hivatalos definíciója szerint az a tömeg, amelyet egy párizsi széfben őrzött platina-iridium ötvözetből készült, Le Grand Kilo nevű henger nyom. Ezzel a definícióval az a baj, hogy nem egy állandó tényezőhöz, hanem egy fizikailag létező tárgyhoz köti a mértékegységet, ezért az idővel változhat, bármennyire is vigyáznak rá. Ráadásul az etalonnak számító párizsi tömbről készült hivatalos másolatok között, amelyeket világszerte használnak, szintén kialakulhatnak eltérések.

Márpedig ez a pontatlanság nem túl tudományos, nem csoda, hogy a kilogramm volt az utolsó SI-mértékegység, amelynek ilyen bizonytalan definíciója volt. A méterrúd is sokáig tartotta magát, de azt először 1960-ban váltották le, és kötötték univerzális fizikai állandókhoz a méter definícióját (a mai definícióját egy újabb változás után, 1983-ban kapta meg: az a távolság, amit a fény vákuumban a másodperc 1 / 299 792 458 része alatt tesz meg).

Most eljött az idő a Grand Kilo leváltására is.

Az új definíció a tömeg és az elektromos áram összefüggésén alapul. Az elektromágnesek erőt generálnak, ez az erő emeli fel a mágnes alá helyezett fémeket. Ennek az erőnek a nagysága, így az is, hogy mekkora tömeget képes megmozgatni, attól függ, hogy milyen nagyságú elektromos áram halad át a mágnes tekercseiben. A kilogramm tehát meghatározható az elektromos áram viszonylatában – írja a BBC.

A tömeg és az elektromosság kapcsolatának meghatározására létezik egy mérőszám is, ez az úgynevezett Planck-állandó. Ez viszont egy nagyon kicsi szám, ezért nagyon nehéz pontos méréseket végezni vele. Egy Bryan Kibble nevű tudós viszont épített egy szerkezetet, amely minden eddiginél pontosabb mérést tesz lehetővé. Ez a korábban Watt-mérlegként ismert Kibble-mérleg. (Arról, hogy magyar kutatóknak milyen szerepe volt mindebben, itt írtunk korábban.)

A legnagyobb figyelmet ugyan a kilogramm kapta a konferencián, hiszen itt alapvető változtatásról van szó, de három másik mértékegység is finomodott: az amperé, a kelviné és a mólé. A mindennapokra se a kilogramm, se ezek változása nem lesz hatással. A kilogramm elszakítása az eddigi fizikai mintájától viszont a tudomány számára forradalmi lépés, amely sokkal pontosabb számításokat tesz majd lehetővé.

Az új definíció 2019 májusától lép életbe.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?