Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1%

Jön a Settle, egy új mobilfizetési rendszer

2018.11.20. 17:00

Az egész kontinensen egységes mobilfizetési rendszert fejleszt a norvég Auka, közölte kedden a cég az MTI-vel. A közlemény szerint az Auka már minden uniós tagállamban megszerezte a működéséhez szükséges engedélyeket, rendelkezik a szükséges tapasztalattal és technológiával.

Olyan pénzintézetekkel, telekommunikációs cégekkel társulna, amelyek megfelelő disztribúciós háttérrel rendelkeznek, és megjelennének a mobilfizetések területén. Már zajlanak a szerződéskötések, és a cég hamarosan bejelenti azokat az első országokat, ahol megkezdi működését.

A cég Magyarországon is keres partnereket. A technológiát és a fejlesztést a norvég cég biztosítja, miközben a rendszerhez csatlakozó partnerek értékesítik a kereskedők és szolgáltatók, valamint a fogyasztók körében.

Az európai piacra tervezett megoldás a Settle, ami a fogyasztók oldaláról egy olyan okostelefonos alkalmazás, amellyel a telefon kontaktlistáján lévő kapcsolatoktól pénzt kaphat vagy nekik pénzt küldhet a felhasználó. A Settle rendszerén keresztül a pénz kifizetéséhez bármilyen forrás - bank- vagy hitelkártya, folyószámla - kapcsolható.

A Settle-utalás címzettjének el kell fogadnia a beérkező összeget, amelyet bent is tarthat a rendszerben, felhasználhatja fizetésre, de - költségmentesen - kiutalhatja akár egy bankszámlára is. A Settle-lel nemcsak fizetni lehet, hanem pénz kifizetését is lehet kérni másoktól.

A Daniel Döderlein (interjú a Portfolión) által 2010-ben alapított Auka a mobil fizetési rendszerek egyik vezető fejlesztője, mCash nevű rendszerük volt az első mobilfizetési platform Norvégiában, indulása után rövid időn belül már több százezer ügyfelet szolgált ki. Az Auka rendszere megfelel a bankkártyarendszerek PCI-szabványainak, a szolgáltatása a világon elsőként szerezte meg az engedélyt arra, hogy teljes egészében a Google Cloud platformján működjön.

Kapcsolódó

London nem lehet többé startupközpont

A cégvezetők szerint a Brexittel nagyot szívnak, hiába a technológiai előny és a jó időzóna. Nem véletlenül maradna a város az EU része: most gyakorlatilag offshore-paradicsom.