Judit
3 °C
7 °C

Hétfőn landol a Marson a robotgeológus űrszonda

22099 PIA22810-web
2018.11.21. 11:28

November 26-án, hétfőn, magyar idő szerint este 9 óra körül landol a Marson az InSight űrszonda, az érdeklődők az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) honlapján és a közösségi médiaplatformokon élőben követhetik a kockázatos manővert.

A május 5-én útjára indított InSight hat évvel azután érkezik a Marsra, hogy a Curiosity marsjáró 2012-ben sikerrel landolt a bolygón. A NASA és az Európai Űrügynökség (ESA) közösen fejlesztett robotgeológus űrszondájának küldetését két évre tervezték, az InSight lesz az első űrszonda, amely a Mars mélyét vizsgálja, és megméri a bolygó hőmérsékletét (innen a név is: Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport).

Az egymilliárd dolláros amerikai-európai misszió kutatásának célja, hogy pontosabb képet kapjon a tudomány arról, hogy keletkezett 4,5 milliárd éve a Mars és a Naprendszer többi sziklás bolygója, köztük a Föld is.

A 694 kilogrammos űrszonda mintegy 485 millió kilométeres utat megtéve érkezik a Marsra, az Elysium Planitia nevezetű nagy területű síkságra. Az Insight a Phoenix és a Viking marsszondák mintájára épült háromlábú leszállóegység, amely nem közlekedik, hanem stabilan egy helyben áll.

Eleve nem könnyű a Marsig eljutni, de a landolás a legnehezebb része minden marsi küldetésnek, mivel a bolygó ritkás légkörében rendkívül nehéz landolási sebességre lassítani az űrből érkező szerkezeteket. Az űrkutatás történetében idáig csak a NASA-nak sikerült maradéktalanul sikeres Mars-landolásokat összehoznia. Az InSight először hőpajzsával előre merül a Mars légkörébe, majd a felszín felé közeledve kibontja speciális, nagy felületű ejtőernyőjét, miközben ledobja a mehéz hőpajzsot. Végül rakétafúvókáit bekapcsolva lassan ereszkedik majd le a bolygó felszínére. Az InSight landolását a NASA Sugárhajtás Laboratóriuma (JPL) vezényli majd le Pasadénából, ahogy azt már megszokhattuk a NASA bolygókutató küldetéseinél.

Ha a hétfői leszállás sikeres lesz, az InSight geofizikai obszervatóriumként fog működni. Majdnem öt méter mélyre fog fúrni a bolygó talajába, ezt a HP3 (Heat Flow and Physical Properties Package) német-lengyel gyártmányú robotizált fúrófej végzi majd.

Az InSightot két mini műhold kíséri, amelyeken keresztül kommunikálni fognak az űrszondával, amint az a vörös bolygó atmoszférájába lép, majd landol.

A küldetéssel kapcsolatos híreket, frissítéseket az InSight Facebook és Twitter profilján is érdemes követni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?