Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Megölt egy misszionáriust a világ legelszigeteltebb törzse

2018.11.21. 11:57

A világ egyik legelszigeteltebb törzsével, a szentinelézekkel akarta felvenni a kapcsolatot egy amerikai férfi, akit viszont nem fogadtak barátságosan a helyiek; megölték, testét kedden találták meg. 

A BBC a helyi médiára hivatkozva azt írja, a misszionárius John Allen Chau mindenáron találkozni akart a törzzsel, hogy a kereszténységről beszéljen nekik. Chau ráadásul nem először merészkedett a szigetek közelébe, környékbeli halászok segítségével négyszer-ötször próbálkozott már, akkor megúszta.

adaman 140766 730x419-m

November 14-én ismét megpróbált eljutni a szigetre, de sikertelenül járt. Két nappal később újra próbálkozott, akkor halászok rakták ki a Andamán- és Nikobár-szigetekhez tartozó terület közelében, és hiába nyilaztak rá a helyiek, folytatta útját. A környékbeli halászok később azt látták, hogy a törzs tagjai valamit a férfi nyaka köré tekernek, és úgy vonszolják. 

Az ügyben illetékes rendőrség a Reutersnek megerősítette, hogy a Chaut a szigetre szállító halászokat őrizetbe vették, és gyilkosság miatt nyomoznak az ügyben. Nehezíti a dolgot, hogy a szentinelézeket őrizetbe sem vehetik, mivel a hely autonómiát élvez, leginkább a helyiek ellenséges hozzáállása miatt. A másik ok, hogy tartani lehet attól, hogy olyan betegséget hurcolnának be a kívülállók, melyek az egész lakosságot elpusztíthatnák. 

A szigetek lakóiról korábban már többször kiderült, hogy nem túl barátságosak a külvilággal szemben. Emiatt csak annyit lehet róluk tudni, amennyit a távoli megfigyelések alapján sikerült leszűrni: írni nem tudnak, kőből készült tárgyakat használnak, és a létszámukról is csak becslések vannak. 

Haláleset legutóbb 2006-ban volt, amikor a külvilág kapcsolatba került velük; akkor két illegálisan halászó férfi csónakja sodródott túl közel a parthoz, mindkettőjüket lenyilazták. Később az áldozatok testéért egy helikoptert küldtek a helyszínre, ezt is nyílzáporral fogadták a helyiek. Akkor megdőlt egy korábbi elmélet a csoporttal kapcsolatban: kiderült, hogy nem kannibálok, ugyanis a helikopter rotorja annyira felverte a homokot a tengerparton, hogy látni lehetett: a két halászt eltemették.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?