Judit
2 °C
7 °C

Idegrendszerüket építik az anyaméhben rúgkapáló babák

2018.12.03. 16:00

Újszülött babák agyi működését vizsgálták meg EEG-szenzorral a University of College London kutatói, hogy megismerjék az alvás közbeni végtagmozgások okát. Lorenzo Fabrizi és munkatársai a tizenkilenc baba közreműködésével megállapította, hogy ezeknek a mozdulatoknak a testüket és a közvetlen környezetük tudatosításában van kulcsfontosságú szerepük.

A vizsgált babák közül néhány koraszülött volt, és a koruk a terhesség 31-42. hetének felelt meg.

Állatkísérletek már sikeresen igazolták, hogy az újszülöttek végtagmozgásai a szenzoros fejlődéssel áll kapcsolatban a fiatal emlősöknél, és ezt a szomatikus idegrendszer alfa-béta oszcillációjának nevezett mintázatok is igazolják. Úgy gondolják a tudósok, hogy a fiatal állatok ennek segítségével térképezik fel a testük fizikai kiterjedését. Abban viszont nem voltak biztosak, hogy ez a fejlődés mely szakaszában történik meg.

Az aktív, gyors szemmozgásos (REM) alvási ciklusban megfigyelt alfa-béta hullámok jóval erősebbek voltak a legfiatalabb, koraszülött csecsemőkben, mint az idősebb újszülöttekben. Ebből az következik, hogy ez az agyi aktivitás a terhesség harmadik trimeszterében tölti be a szerepét, és később már nincs jelentősége, még ha a mozgások meg is maradnak.

A kutatás azt is megmutatta, milyen fontos biztosítani az újszülöttek nyugodt alvását, különös tekintettel a koraszülöttekre, akiknek a REM-ciklusuk közbeni mozgolódásuk létfontosságú a szenzoros fejlődésükhöz.

Elismerik a kutatók, hogy nagyon kevés gyermek vett részt a vizsgálatokban, és azok a csecsemők, akik természetes módon többet mozgolódnak másoknál, befolyásolhatják az eredményeiket. De az is biztos, hogy ezt a gyerekcipőben járó kutatást még több csecsemő bevonásával folytathatják.

(ScienceAlert)  

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?