Judit
2 °C
7 °C

Mit tud az Intel legbrutálisabb processzora?

07
2018.12.04. 21:06
Kölcsönkaptuk pár napra az Intel idei legerősebb lapkáját, a Core i9 9900K lapkát, ami akár 5 GHz-en is meg lehet hajtani. Megnéztük, hogy egy ma is kapható számítógépes konfigurációban hogyan teljesít, és mire érdemes odafigyelni.

Az Intel azt mondja, hogy a Core i9 9900K névre hallgató lapkája a legerősebb asztali processzora, és ebben teljesen igaza van. Összeültünk a Computer Imperium számítógépbolt szakértőivel, hogy segítsenek nekünk letesztelni a lapkát, mivel nekünk nincs hozzá infrastruktúránk, ők viszont hat éve piacvezetők hazánkban az asztali pc-k piacán az IDC szerint, és elég menő gamer gépeket raknak össze. A mérésekből kijött, hogy tényleg ez a legbikább szilícium az Intel kínálatában. Más kérdés, hogy valóban a Core i9 9900K-val járunk-e a legjobban.

Ellentmondásokat az Intel saját hivatalos leírásában is találunk, a csipgyártó összevissza beszél a weboldalán. Először a profi gamereket szólítja meg, hogy a Core i9-cel gördülékenyen tudják élőben közvetíteni a játékot a rajongóik felé, rögtön ezután viszont azt állítja az Intel, hogy ez az első általános – mainstream – felhasználóknak szánt Core i9 processzora, vagyis aki él és mozog, annak ilyen processzort érdemes venni.

Ja, persze, 200-250 ezer forintért, és még csak az ujjnyi lapka ára

Egy pillanatig fenn lehet akadni, hogy a legtöbben ekkora összegből komplett számítógépet vesznek, de ha van piaca a 500 ezer forintos Macbooknak, akkor a hasonló árú asztali konfigurációkra is bőven találni vevőket, csak a felhasználói kör teljesen más.

A tesztelt processzort az Intel angliai központjából küldték ki, és rá van gravírozva a tokozásra, hogy „confidential”, bizalmasan kezelendő. Hamarabb ideért, mint a boltok polcaira, és igyekeztek is mindent megtenni azért, hogy a lehető leggyorsabban visszajusson hozzájuk a méregdrága termékminta. Az Intel által ismét bevezetett integrált tokozás persze nemcsak ilyen üzengetésre jó, a fizikai behatásoktól védi meg a lapkát, és a hőelvezetésben is fontos szerepet játszik.

Gépet építettünk

Na jó, a Computer Imperium villámgyorsan és pontosan dolgozó szakértői rakták össze a konfigurációt, nagyjából fél óra alatt. A profi gépek összerakása lassabban megy, mert a drágább gépházakban elrejtik a kábeleket, a különleges festésre is jobban kell vigyázni, és a vízhűtés beszerelése több időt igényel – mondta Mór Csaba, az Imperium tulajdonosa, aki egyébként kétszeres magyar bajnok autóversenyző, és idén az EB harmadik helyét szerezte meg egyedüli magyar profi GT pilótaként a 45 autós mezőnyből (a Totalcaron is megjelent). De térjünk vissza a számítógépekhez: a népszerűbb, kétszázezer forint körüli árkategória gépei tíz perc alatt elkészülnek.

   Ide jön a konfig
Processzor Intel Core i9 9900K
Grafikus kártya Gigabyte Nvidia Geforce RTX 2070 Gaming OC 8 GB 
Alaplap Asus TUF Gaming Z390M
Memória Kingston HyperX 8 + 8 GB
Tároló Samsung M.2 500 GB és Kingston SATA 120 GB
Tápegység Corsair VS650
Ház Phantex P400
Extra Corsair H100X vízhűtés

A tesztelésre jutó idő rövidsége miatt egyetlen lényeges dolgot néztünk meg: mi a különbség a Core i9 9900K csúcsprocesszor és a korábbi, pár fokozattal olcsóbb és elérhetőbb, de még mindig csúcskategóriás Core i7 8700 lapka között. Ha csak a processzort nézzük, akkor 3D Mark mérése alapján a 8834 pont és a 7180 pont között körülbelül 23 százalék a különbség, míg a Cinebench 1573 illetve 1388 pontos eredménye nagyjából 13 százalék előny mutatott a Core i9 javára. Igen ám, de ahogy Mór Csaba elmondta, a játékok esetében leginkább a grafikus kártya számít, és ebbe a gépbe a legfrissebb, épp csak megjelent Nvidia Geforce RTX 2070 került. Az összesített pontszámban már jelentéktelen 5,5 százalékos pluszban volt a Core i9-es változat.

Akit részletesebb tesztek érdekelnek, több processzortípus összehasonlításával, annak javasoljuk például a Guru 3D szaklapot, amelynek a szerzői csak ilyesmivel foglalkoznak (itt írnak a Core i9-ről ). Ők például arra hívják fel a figyelmet, hogy árban az AMD Ryzen 2700X kedvezőbb, és még ott van teljesítményben, de mondjuk egy Nvidia Geforce RTX 2080 Ti videokártya igényelheti a Core i9 9900K képességeit, és hosszú távú befektetésnek is a legjobb processzort érdemes választani, ha évről évre fejlesztgetni akarjuk a gépet.

Gyorsan reagálnak

A játékok többsége önmagában nem tudja kihasználni a Core i9 nyolc processzormagját, és a játékélményt sokkal jobban befolyásolja a grafikus kártya ereje, ezért a legtöbben valamilyen komolyabb Core i5-ös konfigurációra építenek (mondjuk egy jól felpörgethető i5 9600K-ra), és amellé tesznek egy jobb videokártyát. Tudományos kutatási célokhoz, programozáshoz és videók vágásához jobban passzol, illetve ha maradunk a gaming területén, akkor talán azok tudják kihasználni, akik online közvetítik a mérkőzést, élő videóképet is hozzáfűznek, és ezek a párhuzamos folyamatok kihasználják az extra magokat. De ez már nem annyira otthoni felhasználás, inkább a profi youtuberek és esportolók territóriuma.

Az esport a számítógépes játékokra irányította a figyelmet, és a világmárkák – Lenovo, Asus, Acer, MSI és a többiek - igyekeznek ezt meglovagolni ezt a trendet, hogy szponzorként az ő nevükkel találkozzanak a potenciális vevők. A Computer Imperium azonban nem aggódik emiatt.

Mindig versenyben fogunk maradni, mert sokkal gyorsabban reagálunk a piac változásaira, mint a multik.

Náluk hamarabb kínálatba kerülnek a legújabb alkatrészek, mint például a Core i9 processzor vagy az Nvidia RTX-2070-es grafikus kártyák. Ha megváltozik egy-egy alkatrész ára, akkor is rögtön lecsapnak. Így amikor az ssd-k ára nagyjából a felére esett, ők kapacitást dupláztak, mert „fél év múlva arra nem fog emlékezni a vevő, hogy ötezer forinttal olcsóbban jutott hozzá a géphez, azt viszont minden nap megtapasztalja, hogy jobban működik”.

Kaptunk még egy jó tanácsot a Computer Imperium csapatától: jobban oda kell figyelni, hogy a gépekbe milyen tápegység kerül. Azt tapasztalták, hogy az emberek drágának tartják, ha egy 400 wattos táp 20 ezer forinttal többe kerül, mint egy 600 wattos, de a részletekre már sokan nem figyelnek oda. Elég fontos, hogy miként oszlik el a teljesítmény, és ezen belül 12 Volton mit tud leadni a táp, mert ezt használják a legnagyobb energiaigényű alkatrészek.

Egy csúcskategóriás grafikus kártya 180-200 wattot is igényelhet, a Core i9 9900K pedig csúcsra járatva még 200 wattot elfogyaszt - egy ilyen konfigurációnál érdemes 550-650 wattra belőni a táp teljesítményét, nehogy menet közben elpukkanjon. A minőség is számít, mert ebben az alkatrészben a leggyakoribb a meghibásodás, az olcsóbb táp hibája pedig elfüstölhet más alkatrészt is, míg egy felső- vagy középkategóriás kivédi a további károkat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?