Judit
3 °C
7 °C

Letartóztatták a Huawei pénzügyi vezetőjét

2018.12.06. 08:15

Kanadában letartóztatták szombaton a Huawei globális pénzügyi igazgatóját, Meng Van-csóut, és hamarosan kiadják az Egyesült Államoknak, ahol sajtóértesülések szerint az Irán elleni szankciók megsértésével gyanúsítják - írja az MTI. Ő egyben a kínai távközlési óriásvállalat alapítójának a lánya, és ennek fényében érthető, hogy Peking hangosan felszólalt a letartóztatás ellen, mondván, hogy a hatóságok megsértették Meng emberi jogait.

Meng letartóztatását megerősítette a vállalat és a kanadai igazságügyi minisztérium is, azt viszont sem a cég, sem a tárca nem közölte, hogy az amerikai hatóságok mit rónak a terhére. A kanadai hatóságok megkezdik a kiadatási eljárást.

Meng pénteken áll bíróság elé, amely eldönti, hogy szabadlábra helyezhető-e óvadék ellenében.

Peking követeli a pénzügyi igazgató azonnali szabadon engedését, kijelentve, hogy nem sértette meg sem a kanadai, sem az amerikai törvényeket. A Huawei is azt közölte, nem tud róla, hogy Meng bűncselekményt követett volna el.

Hírügynökségek már áprilisban felröppentettek híreket arról, hogy az amerikai hatóságok vizsgálatot indítottak a Huawei, a világ egyik legnagyobb távközlési elektronikus eszközöket gyártó cége ellen, mert feltehetően amerikai gyártmányú cikkeket szállított Iránnak és más országoknak, megsértve az amerikai export- és szankciós törvényeket.

Hogy jobban értsük, miként fordulhat elő ilyesmi: a Huawei eszközeiben is számos amerikai alkatrész megtalálható, ilyen például a telefonjain futó Android, és lehetnek más hardveres komponensek is.

Donald Trump amerikai elnök május 8-án jelentette be, hogy az Egyesült Államok kivonul az iráni atomprogram korlátozásáról 2015-ben megkötött nemzetközi megállapodásból, azzal az indokkal, hogy az amerikai kormány megítélése szerint Irán kijátssza az egyezményt. A megállapodás értelmében Irán lemondott az urándúsításról, és ennek fejében a nemzetközi közösség beleegyezett a korábban életbe léptetett büntetőintézkedések fokozatos feloldásába. Washington azonban a megállapodás felmondásával egy időben a szankciók újbóli bevezetéséről is döntött. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint Teherán betartja a megállapodást.

Feszült a viszony

Az Egyesült Államokban eleve nem igazán kedvelik a Huaweit, a kormány gyakorlatilag tiltja a hálózati berendezéseik használatát. Ahol mégis voltak ilyen eszközök, azokat sorra elkezdték lecserélni valami másra. A kínai vállalat telefonjai sem kaphatók az USA-ban.

Hasonló a helyzet a briteknél, ahol az egyik legnagyobb távközlési szolgáltató, a British Telekom éppen a héten jelentette be, hogy kidobja a hálózati központjából a Huawei berendezéseit. Új-Zéland és Ausztrália pedig az épülő 5G hálózataikban nem engedik a Huawei eszközeinek használatát.

(Borítókép: Tyrone Siu / Reuters)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?