Gyárfás
18 °C
35 °C

Méregkereső kutyákat képeznek ki a madárvédők

2018.12.06. 14:03

Méregkereső kutyák további képzéséről írt alá megállapodást az agrártárca, a rendőrség és a madárvédők képviselője. A három szervezet ezzel igyekszik visszaszorítani a védett és fokozottan védett madarakat veszélyeztető mérgezéseket.

Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a bejelentése felidézte, hogy a 20. század elején még bevett szokás volt a madarak szervezett és szisztematikus pusztítása, de később a természetvédelem erőteljesebb megindulásával ez a folyamat lassan leállt. Az ezredfordulón viszont újraindult.

Erre adott választ 2012-ben az Európai Unió által is támogatott Helicon Life+ program, amelynek a keretében sikerült megkezdeni az első méregkereső kutya kiképzését. A kutyás projekt akkor még újdonság volt, és a projektek előtt nem sikerült bíróság elé vinni, sőt sokszor még felderíteni sem a hasonló ügyeket - mondta Halmos Gergő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület igazgatója.

A programnak hála 450 madármérgezéses eset vált ismerté, amelynek nagy része védett fajokat érintett

2016 végére már több felderítés is a bíróság elé került és született felfüggesztett börtönbüntetés is.

A sikeres projektet tavaly PannonEagle LIFE néven folytatták, és tovább bővült a résztvevők köre a környező országokkal. Az osztrák, szerb, cseh és szlovák szakemberek a magyarokkal közösen dolgoznak a parlagi sasok megőrzéséért és a mérgezések visszaszorításáért.

A madármérgezések egyszerre több bűncselekményt is magukba foglalnak, így például az orvvadászatot, az állatkínzást és a méreggel való visszaélést, ezért fontos a rendőrségnek az ilyen esetek visszaszorítása, megelőzése - mondta Balogh János országos rendőr-főkapitány.

(MTI)