Antal, Antónia
-6 °C
-2 °C

Beindították a világ első úszó atomerőművét

2018.12.10. 15:29

Beindították és 10 százalékos teljesítményszintre kapcsolták Oroszország és a világ első és egyetlen úszó atomerőművének egyik reaktorát – a hírt a Rosatom Central Europe magyarországi fióktelepére hivatkozva adja közre az MTI.

A Lomonoszov Akadémikus nevet viselő úszó erőművet a szentpétervári hajógyárban építették meg, és a Balti-tengeren keresztül, a Skandináv-félszigetet megkerülve tavasszal vontatták Murmanszkba, ott töltötték fel a reaktorait nukleáris fűtőanyaggal. A szükséges előkészítő műveletek és vizsgálatok után a két reaktor közül a hajótest első, jobb oldalán található reaktort helyezték üzembe a gyártó szentpétervári üzem szakemberei. A tervek szerint a közeljövőben az úszó atomerőmű mindkét reaktorának teljesítményét a névleges szintre emelik.

Jövő ősszel végső állomáshelyére, Csukcsföldre vontatják a Lomonoszov Akadémikust. A legészakibb nukleáris létesítményként villamos energia termelésével fokozatosan váltja ki egy régi atomerőművet és egy szénerőművet.

Az úszó atomerőművet olyan új terméknek tartjuk, amely nemcsak az oroszországi sarkvidéki régió számára fontos, hanem a világ számos más országa számára is megoldást jelenthet az elektromos energiaellátás terén

– mondta Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója.

Az úszó atomerőművek az északi és távol-keleti területeken működnek majd, céljuk, hogy energiával lássák el a távoli iparvállalatokat, a kikötőket, illetve biztosítsák a nyílt tengeren lévő olaj- és gázfúrótornyok energiaellátását.

Az úszó atomerőművet támadják a Greenpeace környezetvédői, melyet csak lebegő Csernobilnak neveznek. A Roszatom közben azt hangsúlyozza, hogy az úszó atomerőmű teljesen megfelel a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség biztonsági követelményeinek, nem jelent veszélyt a környezetre.