Mintha nem tudna az etnikai tisztogatásokról, országimázst tol a diktatúrának a Twitter-vezér

2018.12.10. 12:05
Éles kritikákat kapott Jack Dorsey, a Twitter vezérigazgatója, miután országimázsreklámmal felérő naiv meditatív posztokat rakott ki Mianmarról, a rohingya kisebbséget üldöző, humanitárius katasztrófát okozó diktatúráról.

Jó konyha, boldog emberek – írta egymást követő tweetjeiben 4 millió követőjének a Twitter főnöke Mianmarról, miután hazatért a múlthavi spirituális vakációról az ország északi részéből. Elmondása szerint meditációs gyakorlatokat folytatott, és mindennel nagyon meg volt elégedve.

A volt Burma szépségeit és átlagos lakóinak kedvességét senki nem vonná kétségbe, de a globális közvéleményre nagy befolyással lévő újmédia-vezér mintha megfeledkezett volna arról, hogy néhány hónapja Mianmar brutális etnikai tisztogatást (ez az ENSZ megállapítása) folytatott a muszlim rohingya kisebbség ellen. A hadsereg, az üldözések és a lincselések elől 700 ezren menekültek a szomszédos Bangladesbe.

Ehhez képest a Twitter vezérigazgatója most mintha ingyenes idegenforgalmi hirdetésekkel segítené a világ nagy részével szembekerülő délkelet-ázsiai diktatúrát.

Az etnikai tisztogatásokban ráadásul nagy szerepe volt a közösségi médiának. Múlt hónapban a Facebook is elismerte, hogy platformját az offine erőszak eszkalálására használták Mianmarban. A Twitter vezérének eközben mintha fogalma sem lenne minderről, és „elmegy vakációzni egy olyan országba, ahol tavaly népirtást követtek el, amit a dezinformációk és a kormányzat által a közösségi médiában terjesztett gyűlöletbeszéd táplált”

– írják a bejegyzés utáni reakciókban.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM