Máté, Mirella
5 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

15 millió kanadai dollár óvadékot ajánlottak a Huawei pénzügyi igazgatójáért

2018.12.11. 05:43

Tizenöt millió kanadai dollár (3,2 milliárd forint) óvadékot ajánlottak a Huawei Kanadában letartóztatott globális pénzügyi igazgatójának az ügyvédei, írja az MTI. Az amerikai kérésre elfogott kínai menedzser ügyében illetékes vancouveri törvényszék anélkül, hogy döntést hozott volna az óvadék megállapításáról, vagy elutasításáról, ülését elnapolta keddre.

Az összeget a 46 éves Meng Van-csou hétfői meghallgatásán nevesítették védői. A kínai menedzser egyik ügyvédje, David Martin már a pénteki meghallgatáson is azzal érvelt, hogy védencénél nem áll fenn szökésveszély.

Az Egyesült Államok és John Gibb-Carsley kanadai ügyész azonban arra kérte pénteken a vancouveri bíróságot, hogy ne engedje szabadon a kínai menedzsert, mert a Huawei alapítójának lányaként jelentős pénzügyi háttérrel rendelkezik, s fennáll a szökés veszélye. A kanadai CBC úgy tudja, hogy Mengnek hét útlevele van.

kínai távközlési óriásvállalat pénzügyi igazgatóját december 1-jén tartóztatták le, amikor egy Hongkongból érkező repülőgépről átszállt Vancouverben. Az Egyesült Államok ügyészsége azzal vádolja a Huawei globális pénzügyi igazgatóját, hogy a Skycom nevű hongkongi fedőcégen keresztül üzletelt 2009 és 2014 között Iránnal, s így megsértette a Washington, illetve Brüsszel által elrendelt büntetőintézkedéseket. Az Egyesült Államok a menedzser kiadatását követeli.