Gusztáv
-7 °C
-1 °C

Ázsiaiak és afrikaiak százezrei miatt van annyi rajongója több top 10-es magyar Facebook-oldalnak

K EPA20170516057
2018.12.11. 08:22

Havasi Balázs zongoristáé a harmadik legnépszerűbb magyar Facebook-oldal, de 1,2 millió kedvelőjéből mindössze mintegy 50 ezren élnek Magyarországon – írja a G7.hu a Trackalytics adataira hivatkozva. A rajongók többsége jellemzően távoli ázsiai és afrikai országokban él, Havasinak Algériában (95 ezer), Mexikóban (89 ezer), Bangladesben (84 ezer), Indonéziában (78 ezer) és Egyiptomban (62 ezer) is több kedvelője van, mint Magyarországon.

A G7.hu-nak Havasi menedzsmentje ezt azzal magyarázta, hogy fizetett promóciókat használnak az egész világra kiterjedően, a fejlődő országokban pedig jóval alacsonyabb áron lehet elérni az embereket.

Tavaly Mága Zoltánról derült ki, hogy hirtelen lett 560 ezer indiai, bangladesi és pakisztáni rajongója. Az akkori esetet a GVH is vizsgálta a fogyasztók és az üzletfelek esetleges megtévesztése miatt, de végül megszüntették az eljárást, mert szerintük a tényállás nem volt tisztázható.

Havasi és Mága mellett több más népszerű magyar Facebook-oldalnál is többségben vannak a külföldi kedvelők. A közel 1,2 millió kedvelővel negyedik György Ádám zongoraművésznek több mint 950 ezer kedvelője Indonéziában él, míg itthon kevesebb mint háromezren követik.

A több mint egymillió kedvelővel rendelkező magyar Facebook-oldalak közül az egyik legfurcsább Robert Pattinson színész magyar nyelvű FB-oldala. Mint a G7 írja, „2010 óta egy új bejegyzés sincs rajta, és egymillió követőjéből mindössze 16 ezer magyar”. Az oldal nem reagált a gazdasági lap megkeresésére.

(Borítókép: Havasi Balázs zongoraművész zeneszerző a berlini Mercedes Benz Arénában tartott sajtótájékoztatón 2017. május 16-án. Fotó: Clemens Bilan/MTI/EPA)