Nándor
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Szelfizett egyet az InSight a Marson

2018.12.12. 11:17
Elkészítette első szelfijét a NASA InSight űrszondája a Marson. 11 képkockából áll a felvétel, amin a leszálló egység napelemei és műszerei is jól láthatóak.

A misszió kutatói első ízben kaptak teljes képet az űrszonda munkahelyét jelentő kisebb szobányi területről is, arról, ami közvetlenül az űreszköz előtt terül el. Ez a kép mozaik, amelyet 52 fotóból állítottak össze.

A következő hetekben a kutatók és mérnökök feladata az lesz, hogy meghatározzák, pontosan hova helyezze le a műszereit az űrszonda ezen a területen. Miután kijelölték a szeizmométer és a fúrást végző robot helyét, utasítják az űrszondát, hogy óvatosan helyezze el a műszereket a  robotkarjával a talajon. Az eszközök a talajszinten működnek a legjobban, ezért fontos, hogy ne kerüljenek 1,3 centiméternél nagyobb kavicsokra.

Rendkívüli biztonságot jelent a műszereink számára, hogy ezen a területen szinte nincsenek kőzetek, dombok és mélyedések

– mondja Bruce Banerdt, a misszió egyik vezető kutatója.

A Vandenberg légi támaszpontról május 5-én útnak indított InSight űrszonda november 26-án landolt a Marson. Két éven át végez kutatásokat, alapvetően a bolygó mélyét vizsgálja és méri a hőmérsékletét. A NASA tudósai 22 helyszínből választották ki a landolás helyét, az Elízium-síkságot, ez egy sík térség a marsi egyenlítőtől északra. Az egymilliárd dolláros amerikai-európai misszió kutatásának célja, hogy pontosabb képet kapjon a tudomány, miként keletkezett 4,5 milliárd éve a Mars és a Naprendszer többi kőzetbolygója, köztük a Föld is.

(MTI)