Vilmos
21 °C
33 °C

Visszatért a Szojuz MSZ-09 űrhajó három űrhajóssal

31451284027 9668d96222 o
2018.12.20. 08:40

Visszatért csütörtök hajnalban a Szojuz MSz-09 űrhajó leszállóegysége, fedélzetén a Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénységének három tagjával. A kapszula Zsezkazgan közép-kazahsztáni várostól 147 kilométerre délkeletre landolt.  "A visszatérő kabin, benne Szergej Prokopjevvel, a Roszkoszmosz orosz űrügynökség űrhajósával, Serena Aunón-Chancellorral, a NASA amerikai űrügynökség asztronautájával és Alexander Gersttel, az Európai Űrügynökség (ESA) asztronautájával, leszállást hajtott végre" – mondta a moszkvai repülésirányító központ (CUP) szóvivője.

Az űrhajó moszkvai idő szerint hajnali 4 óra 40 perckor (közép-európai idő szerint hajnali 2 óra 40 perckor) vált le az ISS-ről. A Nemzetközi Űrállomáson hárman maradtak: Oleg Kononyenko orosz és Anne McClain amerikai űrhajós, valamint David Saint-Jacques, a CSA kanadai űrügynökség asztronautája folytatja a kutatómunkát.

A következő expedíció 2019. március 1-jén indul az ISS-re a Szojuz MSZ-12 űrhajón, fedélzetén Alekszej Ovcsinyin orosz és Nick Hague, illetve Christina Koch amerikai űrhajósokkal. Ovcsinyin és Hague a tervek szerint októberben indult volna a Nemzetközi Űrállomásra, de a Szojuz MSZ-10 űrhajó, amelyen utaztak, kényszerleszállást hajtott végre nem sokkal felbocsátása után a hordozórakéta meghibásodása miatt. Az orosz és amerikai űrhajós épségben földet ért az ejtőernyővel fékezett visszatérő kabinban.

A Szojuz MSz-09 űrhajó leszállóegységével együtt értek csütörtökön földet azok a különleges izoláló tartályok, amelyek az űrhajó orbitális kabinján keletkezett lyuk környékéről vett mintákat tárolták.

Kononyenko és Prokopjev múlt keddi űrsétájuk során vizsgálták meg az ISS-hez dokkolt Szojuz űrhajón észlelt sérülést, amelynek következtében levegőszivárgás és kismértékű nyomáscsökkenés történt az űrállomáson augusztus 30-án. Az apró lyukat be tudták ugyan tömni belülről, de keletkezésének oka továbbra sem ismert.

A két orosz űrhajós megbontotta a hővédő szigetelést és a meteoritvédelmi ernyőt, megvizsgálta és lefényképezte a keletkezett sérülést, és mintákat vett a repedés felszínéről, amelyeket a mikrometeorit-védelmi ernyő paneljével együtt továbbítottak a szakértőknek a további vizsgálatokhoz. Kononyenko már megküldte a Földre a sérülést ábrázoló fényképeket. (MTI)

Nyitókép: Bill Ingalls/NASA

Kapcsolódó

Rambo-késsel belezték az orosz űrhajósok a Szojuzt

Tőrrel és metszőollóval estek neki a keddi űrsétán az űrhajó külső borításának, hogy megnézzék a rejtélyes lyukat. Mindenki ideges volt egy kicsit.