Ágnes
-5 °C
2 °C

Igazi téli varázslat a Marson

Perspective view of Korolev crater
2018.12.21. 14:34

Ünnepi hangulatba került az Európai Űrügynökség (ESA) is, legalábbis erre utal a csütörtökön kiadott fotójuk, a 81,4 kilométer átmérőjű marsi Koroljov-kráterről, amit mintha gyönyörű szűz hó borítana.

A felvételt az ESA Mars Express műholdja készítette, illetve igazából digitális képről van szó, amit a Berlini Szabadegyetem (Freie Universität Berlin) és a német űrügynökség (DLR) kutatói modelleztek részben a Mars Express 2018. április 4-i adatai alapján, amikor a műhold 18042. alkalommal kerülte meg a Marsot (a részletes ábrázoláshoz korábbi keringések adatait is felhasználtak).

A legendás szovjet rakétatudósról elnevezett Koroljov-kráter a bolygó északi sarka (Olympia Undae) közelében található, közel a bolygó jégsapkájához. A 15 éve, 2003 óta működő Mars Express speciális kamerája (HRSC – Express High Resolution Stereo Camera) többek között a felszínre merőleges felvételek és színadatok rögzítésére is képes, ezek kombinálásával alkották meg a behavazott kráter friss képét.

A kráterről már korábban kiderült, hogy alját nagy részben 1,8 kilométer vastag jég borítja, azaz nagy mennyiségű vizet tárol magában. A mostani felvétel alapján igazolni látják a kutatók, hogy a kráter a benne lévő jég miatt afféle hidegcsapdaként viselkedik, a fölé áramló levegő lehűl és leülepszik benne, hideg légpárnát alkotva a jég fölött. Ez a légréteg egyben meg is védi a kráter jegét az olvadástól, elpárolgástól.

A képen tehát nem hó, hanem a kráter alját borító vastag jégréteg látható. A felvétel nemcsak a hófehér kráter szépségét mutatja meg, de topográfiai kontextust is ad, valamint a környékéről is nyújt információkat a tudósoknak. A térség azért izgalmas számukra, mert azt feltételezik, hogy itt, ahol nagy mennyiségben fordul elő fagyott víz, élet jeleire bukkanhatnak majd egy jövőbeni küldetés során.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!