Kázmér
-2 °C
15 °C

Saját kriptovalutát fejleszt a Facebook

2018.12.24. 12:24

Saját kriptopénzt fejleszt a Facebook, állítja névtelenséget kérő belsős forrásokra hivatkozva a Bloomberg. A lap információi szerint a blokklánc technológiára alapozó digitális pénz úgynevezett stablecoin, vagyis az árfolyama a dolláréhoz lesz kötve - ez pedig kiiktatja a bitcoinra és rokonaira jellemző őrült árfolyam-hullámvasutazást. A kriptopénzt a WhatsApp csetalkalmazás részeként fejlesztik, és az appon belüli gyors és biztonságos pénzküldés lesz a feladata.

Az egyelőre név nélküli kriptovalutát Indiában fogják először tesztelni, ami ideális terep ehhez: az országban 200 millióan használják a WhatsAppot, és a külföldön élő indiaiak évi 69 milliárd dollárt küldenek haza különféle csatornákon.

A Facebook egyelőre csak annyival kommentálta a lap értesüléseit, hogy valóban van egy kisebb fejlesztőcsapatuk házon belül, ami a blokklánc technológiával kísérletezik, de egyelőre semmi komolyabb bejelentenivalójuk nincs az eredményeikről. Szakértők jó ideje rebesgetik már, hogy a cég bagy erőkkel dolgozik valamilyen kriptopénz-projekten. A Facebook 2014-ben igazolta le a PayPal volt vezetőjét, David Marcust, aki a Messenger alkalmazás projektvezetői posztjáról idén májusban a cég blokklánc-projektjeiért felelős vezetői székébe ült át. Több mint 40 programozó dolgozik a keze alá (hogy mennyivel több, azt nem tudni, ennyien vannak, akik a nyilvános Linkedin-profiljukban jelzik, hogy a Facebookon belül ilyen projektben dolgoznak).

A stablecoin idén lett a bitcoin-világ legtrendibb oldalhajtása. Elvileg a kriptopénzekkel kapcsolatos legfőbb bizalmatlansági tényezőt, a kiszámíthatatlanságot nullázná le, de az elmúlt pár hónapban több rossz hír is borzolta a kedélyeket az iparágon belül. Először a Basis nevű kriptopénz omlott össze és szűnt meg minden különösebb előjel mélkül, aztán az egyik legsikeresebb stablecoin, a Tether keveredett botrányokba.