Meghalt Larry Roberts, az internet egyik alapító atyja

2019.01.01. 16:33


December 26-án szívrohamban meghalt Larry Roberts amerikai tudós, az internet egyik atyja. Ő vezette az 1960-as években az amerikai Fejlett Kutatási Projektek (ARPA) Ügynökségét, amelynek feladata volt az ősinternet, az Arpanet létrehozása. Roberts nyolcvanegy éves volt.

Larry Roberts a '60-as években
Larry Roberts a '60-as években

Az Arpanet technológiája alapozta meg napjaink világhálójának működését. Ő volt az, aki számtalan mérnököt toborzott arra a feladatra, hogy megépítse a rendszer hardverjét és a működtető programot. Larry (Lawrence) Robertset tartják Bob Kahnnal, Vint Cerffel és Len Kleinrockkal az internet alapító atyjainak.

Roberts szülei vegyészek voltak, de ő az elektronikát választotta, annak modern, előrenéző volta miatt. „Valami újat akartam, nem öreg tudományt, mint a vegyészet” – mondta egyszer egy interjúban.

Robertsnek tulajdonítják az Arpanet szerkezetének és az útvonalválasztóknak a megtervezését.

Az Arpanet az egyetemek és a fontosabb intézmények központi számítógépei között teremtette meg a kapcsolatot. Az 1969 szeptemberében megszületett rendszert még telefonvonalak kötötték össze. A rendszert eredetileg csak az állományok átvitelére fejlesztették ki. A felhasználók azonban hamarosan többet, elektronikus levelezést akartak. 1983-ban alakult ki egyfajta internet, amelynek gerincét az Arpanet adta. (MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport