Virág
0 °C
2 °C

A Szahara 20 ezer évente kizöldül

2019.01.03. 11:45

A Föld legnagyobb sivataga, a Szahara és Észak-Afrika klímája általában húszezer évente változik meg: a száraz korszakokat csapadékos követi, majd ismét száraz időszak jön – írja az MTI.

A jelenséget vizsgáló Massachussettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatócsoportja a térség klímaváltásait elsősorban annak tulajdonítja, hogy a Földet ferde tengelye miatt a Nap körüli orbitális pályáján haladva eltérő eloszlásban éri a napsugárzás.

A kutatók a nyugat-afrikai partvidék talaját vizsgálták az utóbbi 240 ezer évre visszamenőleg. A talajrétegekben a ritka tóriumizotóp koncentrációját mérték. Megállapították, hogy a Földet nyáron váltakozva hol több, hol kevesebb napfény éri. Észak-Afrikában a megnövekedett napsugárzás felerősítheti a monszunt, ami nedvesebbé, zöldebbé teszi a Szaharát. Amikor viszont a Föld tengelye olyan szöget zár be, ami miatt csökken a beérkező napfény, akkor a ma is tapasztalható, szárazabb klíma alakul ki a térségben.

A tudósok szerint a kutatás segíthet a Szahara történetének megértésében, és annak meghatározásában, hogy mely korszakok voltak a legkedvezőbbek az emberek letelepedésére a Szaharában, majd az Afrikából való kivándorlásra, szemben az olyan korszakokkal, mint a mai, ami alkalmatlan lett volna erre.

Az MIT kutatóinak tanulmánya a Science Advances folyóiratban jelent meg.