Mamut DNS-t találtak kambodzsai elefántcsontból készült tárgyakban

2019.01.06. 18:23

A tízezer éve kihalt gyapjas mamut DNS-ét mutatták ki brit kutatók elefántcsontból készült tárgyakban, amelyek Kambodzsából származnak, írja az MTI.

Ez meglepte a vizsgálatot végző WildGenes természetvédelmi szervezetet, mivel már az első tesztek kimutatták a létezését, és ez különösen szokatlan egy olyan trópusi ország termékeiben, mint Kambodzsa.  

A WildGenes az elefántcsontból készült tárgyak DNS-vizsgálatával igyekszik feltérképezni a csempészáru származását, hogy megkönnyítse a fellépést az elefántagyarral folytatott illegális kereskedelem ellen. A szervezet a skóciai Edinburgh állatkertjének laboratóriumába küldte vizsgálatra a Kambodzsában begyűjtött elefántcsonttárgyakat. 

Lefoglalt elefántagyarat vizsgál egy szakember a thaiföldi vámhatóság bangkoki irodájában 2018. január 12-én.
Lefoglalt elefántagyarat vizsgál egy szakember a thaiföldi vámhatóság bangkoki irodájában 2018. január 12-én.
Fotó: Rungrodzs Jongrit / MTI / EPA

A civil szervezet szakértői egyelőre nem tudják megmondani, hogy a mamut-DNS felfedezéséből milyen következtetésekre lehet jutni az elefántok védelmét illetően. 

A WildGenes célja létrehozni Phnompenben egy genetikai kutatólaboratóriumot a tiltott termékek származási helyének megállapítása céljából. Úgy vélik, ennek ismeretében hatékonyabb lehet a küzdelem az elefántcsont-kereskedelem ellen.

Alex Ball, a szervezet programigazgatója szerint a világon évente 30 ezer elefántot ölnek meg az agyarukért, és Kambodzsa az egyik olyan hely, ahol növekvőben van az elefántcsonttal folytatott tiltott üzletelés.  • Hírek
  • Csok