Mátyás
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Azonosíthatták a monogámia kódját az állatokban

2019.01.08. 17:13

Egy új kutatás bizonyítékot talált arra, hogy a monogámiának az állatvilágban univerzális genetikai alapjai vannak – írja az Inverse.

A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban megjelent tanulmány szerint a monogámia a kétéltűektől a madarakon és a halakon át az emlősökig minden osztályban függetlenül alakult ki, de közös genetikai gyökerekkel rendelkezik.

A monogámiának nincs általános definíciója, mert fajonként és egyedenként eltérhet, hogyan nyilvánul meg. A kutatók itt bizonyos viselkedésbeli sajátosságok meglétét figyelték. A vizsgált állatokat akkor tekintették monogámnak, ha megfeleltek három kritériumnak: a hím és nőstény egy párt alkot, mindkét szülő részt vesz az utódok gondozásában és mindkettő megvédi őket veszély esetén. Az viszont nem volt feltétel, hogy a két egyed csak egymással párosodjon.

Bizonyítékot találtunk a hipotézisünkre, hogy a gerincesek között a monogám fajok – amelyek nyilvánvalóan egymástól függetlenül váltak monogámmá – osztoznak a génkifejeződési mintázatukon az elő- és középagyukban. Ez arra utal, hogy létezhet egy közös univerzális kódszerűség, bár sokkal több monogám és nem monogám fajt kell még megvizsgálni ennek a megerősítéséhez

– mondta Hans Hofmann, a tanulmány társszerzője, az Austini Texasi Egyetem kutatója.

A kutatók 24 lehetséges gént azonosítottak, amelyek a monogámiáért felelhetnek. Ezek az idegrendszeri fejlődéshez, szinaptikus aktivitáshoz, tanuláshoz, memóriához és kognitív funkciókhoz kötődnek, és mindegyik vizsgált fajnál hasonlóan fejeződtek ki, viszont máshogyan, mint a nem monogám fajoknál.