Virgil
0 °C
3 °C

Indiai tudósok tiltakoznak az Einsteint és Newtont kritizáló kollégáik ellen

2019.01.08. 15:08

Indiai tudósok tiltakoznak az Indiai Tudományos Kongresszuson elhangzott előadások miatt, amelyek elvetették Einstein és Newton eredményeit és többek között azt állították, hogy a lombikbébi-eljárást az ókori Indiában fejlesztették ki – írja az MTI.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, az indiai tudományosság éves kongresszusán, amelyet Narendra Modi, India miniszterelnöke nyitott meg, az egyik résztvevő, Kannan Dzsegathala Krisnan azt mondta, Newton "tévedett a gravitációval kapcsolatban", Einstein "nagy bakot lőtt", illetve Hawking munkásságát is megkérdőjelezteEgy másik előadó, G. Nagesvara Rao, a dél-indiai Ándhrai Egyetem egy vezető munkatársa két ősi szanszkrit eposz, a Rámájana és a Mahábhárata történeteit idézte fel, hogy bizonyítsa, Indiában már az ókorban építettek repülőt, létezett lombikbébi, azaz mesterséges megtermékenyítés és az őssejtkutatás "évezredekkel ezelőtt elkezdődött az országban".

Kolkatában és öt másik városban hétfőn tudósok transzparensekkel, némán tiltakoztak az abszurd nézetek ellen.

Nagyon erősen akadályozza a kutatási kedv növekedését, hogy ezeket az elképzeléseket egy tudományos kongresszuson népszerűsítik, ami tekintélyt kölcsönöz az elhangzottaknak

– mondta a Reutersnek Dhruba Mukhopadhjaj nyugdíjas professzor, a Breakthrough Science Society nonprofit tudományos egyesület elnöke.

A kongresszust szervező Indian Science Congress Association közleményt fog kiadni, amelyben elítéli, ami az ülésen történt – mondta Premendu P. Mathur biokémikus, molekuláris biológus, a szervezet főtitkára.

Eldöntöttük, hogy a jövő évtől mindenkinek, még a vezető tudósoknak is előre le kell adniuk előadásuk összefoglalóját, és nem szabad ettől eltérniük, testületünk egyik tagja pedig moderálni fogja az eseményt

– tette hozzá.