András, Andor
-3 °C
3 °C

Már a vécé is beszélgetni akar velünk

2019.01.14. 14:03

A mosógépen sem akarok zenét hallgatni, a fridzsiderrel meg nem akarok porszívózni

– U.P., 2006, A spirálfüzet apoteózisa.

Ezt a csatát elvesztettük. A hibrid eszközök inváziója mindent elsöpör, mintha a Disney-mesék legvadabb ötletei válnának valósággá, a Szépség és a szörnyeteg  beszélő bútoraitól egészen Hófehérke varázstükréig.

Az utóbbi tényleg létezik termékként, a Simplehuman nevű vállalat a Sensor Mirror Hi-Fi nevű termékében kombinálta a tükröt, a lámpát és a hangszórót, és persze a Google Asszisztens is ott dolgozik benne, hogy válaszoljon a sminkelés vagy fogmosás közben feltett kérdéseinkre.  Ez a válasz arra, hogy az emberek állandóan becipelik a telefonjaikat a mosdóba, ahová nem valók.

hi-fi-mirror-upfront-view glow v2.png
Fotó: Simplehuman

A Wired írt lelkes összefoglalót arról, hogy mi mindent láttak a  Las Vegas-i CES 2019 kütyükiállításon, és a tükör csak egy a sok hibrid termék közül. Tavaly ilyenkor nagyjából ötven termékben működött az Amazon Alexa hangvezérelt asszisztense, idén viszont legalább százban, és ezekkel nagyjából 28 ezer másik okoseszközt lehet irányítani.

A Kohler Numi 2.0 beszélő vécéje a legbizarrabb új okostermék, mert eddig nagyon más élmény volt, amikor az ember belekiabált a fajanszba. A Numi 2.0-ban vannak hangulatfények, hangszórók, lekérdezhetjük tőle a friss híreket, és akár vécépapírt is rendelhetünk, ha látjuk, hogy fogytán van. Jobb országokban az aznapi kiszállítást is megoldja az Amazon, a felhasználó pedig elszórakoztatja magát, amíg megjön a felmentő sereg.

Annyira lement a hardverek ára, hogy a gyártóknak nem jelent különösebb kihívást, hogy valami okosságot építsenek bármibe – idézi a Wired a gyártókat, hozzátéve, hogy azért nem mindenki találja meg az arany középutat, amikor a high-tech újdonság és az eredeti funkció egyaránt tökéletesen működik.

Szerencsére nem feltétlenül kell beszélgetni a tárgyakkal, a TwelveSouth például a teljesen hétköznapi fényképtartó keretébe csak egy Qi vezeték nélküli töltőt épített, a  Sony pedig a GTK-PG10 bluetooth hangszóróra tett négy kihajtható pohártartót, hiszen ki ne szeretné tesztelni, hogy milyen dübörgő basszusokkal lehet kirázni a szénsavat a boroskólából?

sony
Fotó: sony

Az jelenthet még kihívást, hogy olyan eszközök áramellátását kell megoldani, amiket eddig elég volt felfúrni a falra vagy az asztalra állítani. Ideje új alapokra helyezni a lakások tervezését, mert lehet, hogy a jövőben tényleg a fridzsiderrel fogunk porszívózni.

(Wired )