Benedek
-2 °C
14 °C

Hőhullám végzett a repülőkutyák harmadával

2019.01.16. 14:59

Az ausztráliai Queenslandhez közeli esőerdőnek fontos tagjai a pápaszemes repülőkutyák, mert segítenek az őshonos fák beporzásában. Az ott élő szűk populációt azonban súlyos veszteség érte tavaly november végén a korábban soha nem látott hőségben.

denevéreső volt, A fákról a kertekbe és medencékbe potyogtak az állatok.

A Western Sydney Egyetem tudósai friss kutatásukban megállapították, hogy nagyjából 23 ezer pápaszemes repülőkutya pusztult el november 26-án és 27-én, ami a korábban 57 ezresre becsült ott élő populációnak majdnem a harmada. Nagyjából tízezer, más fajokhoz tartozó denevér is a forróság áldozata lett.

Önkéntes állatvédők számolták össze az áldozatokat, de Justin Welbergen, a kutatás vezetője szerint az elhullott állatok száma emelkedhet, mert csak hét élőhelyet tudtak bejárni a hőhullám tetőzése után, és néhány denevértelepet kihagytak a kalkulációból. A faj populációi Pápua Új-Guineában, Indonéziában és a Salamon-szigeteken is megtalálhatók, Ausztráliában viszont csak Queensland környékén élnek.

A repülőkutyák gyakran kapnak hősokkot, amikor a meleg meghaladja a 42 fokot. A novemberi hőhullám idején Cairnsban a városban mért valaha legmagasabb értéket, 42,6 fokot érte el a hőmérséklet. A repülőkutyák nem érzékenyebbek az extrém hőre más fajoknál, ám mivel gyakran gyűlnek össze nagy számban emberi településeken, pusztulásuk is feltűnőbb és könnyebben dokumentálható.

(MTI)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!