Elza
-3 °C
1 °C

Félcentis madárlábat találtak egy 100 millió éves borostyánkőben

2019.01.31. 18:23

Apró madárlábat azonosítottak a kutatók egy nagyjából 100 millió éves mianmari borostyánkőben - írja az MTI. A Scientific Reports című tudományos folyóiratban publikált tanulmányuk szerint a kínai, amerikai és kanadai szakemberek a borostyánkő-fosszíliákban gazdag, észak-mianmari Hukawng-völgyben találták a leletet.

"A madárláb kevesebb mint 7 milliméter hosszú és remek állapotban maradt fenn" - mondta Paj Ming, a Kínai Tudományos Akadémia Állattani Intézetének munkatársa, a tanulmány társszerzője. Hozzátette: "a leleten végzett CT-vizsgálat révén a kutatók elkészítették a testrész nagy felbontású háromdimenziós modelljét". Ha valakit érdekelnek a folyamat technikai részletei, az minden fontos apróságot megtalál a tanulmányban.

A modellen megfigyelt törések alapján a szakemberek arra következtetnek, hogy a madár lába már a gyantába kerülés előtt eltört. "A lábat feltehetőleg ragadozók, vagy dögevők hagyták hátra" - mondta Hszing Lita, a Kínai Geotudományi Egyetem munkatársa, aki a tanulmány egyik vezető kutatója volt.