Albin
0 °C
10 °C

Flamingófiókát ezreit kellett kimenteni Dél-Afrikában az aszály miatt

2019.02.01. 18:44

Flamingófiókák ezreit menekítik ki légi úton egy szárazság miatt apadó vízgyűjtő medence területéről a Dél-Afrikai Köztársaságban - írja az MTI. 

Afrika déli részének egyik legnagyobb flamingópopulációja nehéz helyzetbe került az aszály miatt.

A védelmet jelentő hideg és nedves iszapburok eltűnése miatt a flamingók tojásainak belső membránja megkeményedik, megnehezítve a fiókák kijutását a külvilágba. A szurikáták, kutyák és héják pedig lesben állva várják, hogy a kifáradt madarak kikeljenek a tojásokból.

A Kimberley-hez közeli vízgyűjtő területét fiókák százainak tetemei borítják és hallani a felmelegedett tojásokban rekedt madarak csipogását.

A kialakult helyzetre reagálva a helyi és az országos szervezetek, valamint a környezetvédelmi hatóságok mentőakciót szerveztek, amelyhez szakértők és állatorvosok is csatlakoztak.

000 1B604X
Fotó: Karim Sahib / AFP

A helyi gyémántbányák üzemeltetői állták a költségeit annak a mentőrepülőnek, amellyel az első 900 fiókát átszállították Pretoriába, majd Fokvárosba és más területekre is átmenekítettek madarakat.

Eddig háromezer flamingófiókát szállítottak el a vízgyűjtőtől, ahol további 6-8 ezer fiatal madár maradt, amelyek már aktívak, de még mindig túl fiatalok a repüléshez. A szakértők szerint, ha a vízszint tovább csökken, a szülők magukra hagyhatják a fiókákat, hogy mentsék a saját életüket.

Az új otthonokba került fiókák speciális étrendjét gabona, szardínia, tojás, garnéla és vitaminos étrend-kiegészítők alkotják, infravörös fény gondoskodik a melegen tartásukról, a szüleiket pedig tollas portörlők helyettesítik. Az etetést leszámítva gondozóik minimalizálják a fiókákkal való érintkezést.