Óriási földrengés volt Törökországban, senki sem vette észre

2019.02.13. 15:24

A 15 millió lakosú Isztambul hajmeresztően közel van az aktív észak-anatóliai törésvonalhoz, ahol 2016 nyarán hatalmas földrengés volt. Amit senki sem érzett meg, olyan lassan történt. A tudósok is csak a mérési adatok utólagos ellenőrzésével ismertek rá a földrengésre.

Amikor földrengésről beszélünk, általában az él a fejünkben, hogy rövid idő alatt elképesztően nagy energia szabadul fel, lengenek a toronyházak, mint a fák a szélben. Ez történt 1999-ben is az Izmit közelében bekövetkezett rengéskor, amely húszezer ember életét oltotta ki. Ez viszont nem jelenti azt, hogy az isztambuli eset enyhe volt.

Szélesedő törés

Az ezredforduló előtt a geológusok úgy vélték, a törésvonalaknál úgy százezer évenként egyszer  bekövetkezik egy óriási rengés, vagy olyan lassan mozognak a kőzettestek, hogy azt észre sem lehet venni. Aztán rájöttek, hogy ennél sokkal változatosabb a spektrum. A lassú vetődések, mint amilyen az isztambuli is volt, gyakorlatilag észrevehetetlenek, nem rezegnek a tányérok a polcon, az esemény összességében mégis akkora energiamennyiséget tud felszabadítani, mint az óriási katasztrófával járó rengések.

A törökországinál hosszabb eseményeket is azonosítottak már. Alaszkában például kilenc éven át tartott egy lassú vetődés, ami végül egy 7,8-as rengésben ért véget. Pont ez a ijesztő a dologban, és ezért szeretnék a tudósok jobban megismerni az észrevétlen, lassú eseményeket. A 15 milliós Isztambul esetében nagyon nem mindegy, hogy mikor számíthatnak egy gyors és drámai lefolyású eseményre.

(NatGeo)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport