Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Nagy kőzetbolygót fedeztek fel a Naprendszer közelében

2019.02.21. 17:22 Módosítva: 2019.02.21. 18:49

Nagy méretű kőzetbolygót találtak a Naprendszeren kívül, de ahhoz viszonylag közel – írja az MTI. A Genfi Egyetem kutatói az Astronomy and Astrophysics szaklapban számoltak be a felfedezésükről.

Az általunk felfedezett Gl411b bolygó a Naprendszerünk közelében lévő – eddig ismert – harmadik legközelebbi exobolygó

– mondta Rodrigo Diaz, a Buenos Aires-i Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

A bolygó tömege a Föld háromszorosa, a Naprendszertől nyolc fényévnyi távolságra kering a Gl411 nevű csillag körül. Közelsége és fényessége alapján a jövőbeli óriásteleszkópokkal, például az európai Rendkívül Nagy Teleszkóppal (ELT, Extremely Large Telescope) végzett vizsgálatok ideális célpontja lehet, ezekkel megvizsgálható lesz a légköre is.

Az új exobolygót egy olyan projekt keretében fedezték fel, amelyben vörös törpéknél kerestek bolygókat. Ezeknek a kicsi, de nagyon gyakori csillagtípusoknak a tömege a Nap tömegének a fele. A felfedezést egy olyan mérőműszer segítségével végezték, amelyet részben a Genfi Egyetem fejlesztett ki a Sophie nevű spektrográf segítségével. Ez a műszer, amely 12 éve működik, az Observatoire de Haute Provence 193 centiméteres teleszkópján helyezkedik el. Ezzel a teleszkóppal fedezte fel Michael Mayor 1995-ben az első exobolygót, vagyis Naprendszeren kívüli bolygót.

Miközben a Sophie segítségével több év alatt 155 különböző időpontban végeztek nagyon pontos méréseket a Gl411 nevű csillag sebességére vonatkozóan, bizonyítani tudták a bolygó jelenlétét, és következtetni tudtak a tulajdonságaira is.

A Gl411b nagy valószínűség szerint 13 nap alatt kerüli meg központi csillagát. Ez alapján valószínűleg még közelebb található saját csillagához, mint a Naphoz legközelebbi bolygó, a Merkúr. Bár a Gl411 lényegesen hűvösebb, mint a Nap, a körülötte keringő exobolygón mégsem lehetséges az élet. A bolygót 3,5-ször több energia éri csillagából, mint amennyit a Föld kap a Naptól. A Gl411b-n uralkodó körülmények leginkább a Vénuszéhoz hasonlítanak, nem a Földéhez.