Kicsit meghízott Hawaii

GettyImages-961509594
2019.02.25. 13:51

Tudósok megmérték a Hawaii-szigetcsoport legnagyobb szigetén, Hawaiin tavaly felszínre törő Kilauea legújabb lávafolyamait, a friss adatok alapján volt, ahol 55 méterrel is megnövelte a szárazföld magasságát az olvadt kőzet. A tavaly májusban kezdődő kitörés több mint hétszáz lakóépületet semmisített meg a Hawaii-szigeten, a láva majdnem 36 négyzetkilométert borított el. A szárazföld területét mintegy 3,54 négyzetkilométerrel növelte meg a tengerbe omló olvadt kőzettömeg.

Az Egyesült Államok Földtani Intézete (U.S. Geological Survey) az új adatokkal együtt előzetes térképet is készített. Az új adatok egy részét drónok és helikopterek gyűjtötték tavaly nyáron, az izzó lávafolyam hömpölygése közben, mondta Janet Babb, a Hawaii Vulkáni Obszervatórium munkatársa a Hawaii Tribune-Heraldnak.

Bizonyos helyek a drónoknak túl távoliak, a helikopteres repüléshez túl veszélyesek voltak a magma és a víz találkozásakor keletkező sósav miatt, ezért további adatokat később kellett összegyűjteni. A Földtani Intézet idén folytatja a láva borította terület vizsgálatát és pontosítja a nyáron mért adatokat. A geológusok azt remélik, a láva vastagságának teljes feltérképezésével készen lesznek jövőre. (MTI)

(Borítókép: Vulkánkitörés 2018. május 22-én. Fotó: Anadolu Agency / Getty Images)   • Hírek
  • Hírek