Máté, Mirella
4 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Az ember perzseli föl a Földet

K EPA20190214238
2019.02.26. 12:05

Már tagadhatatlan, hogy az ember áll a globális felmelegedés mögött, a bizonyítékok elérték a tudományos valószínűség legmagasabb fokát, állapította meg egy hétfőn közzétett tanulmány. "Az emberiség nem engedheti meg magának, hogy figyelmen kívül hagyjon ennyire világos jelzéseket" – írták a kutatók a Nature Climate Change című szaklap friss számában.

A tanulmány az elmúlt 40 évben emelkedő hőmérsékleti értékek műholdas méréseit vizsgálta meg.

A földfelszín hőmérsékletének melegedése az emberi tevékenység következménye, ennek bizonyossága a tudósok szerint elérte az öt szigma szintet, vagyis a tudományos statisztikai mérőmódszer azon szintjét, melyet például 2012-ben a Higgs-bozon felfedezésekor alkalmaztak.

Benjamin Santer, a frissen megjelent tanulmány vezető szerzője, a kaliforniai Lawrence Livermore laboratórium munkatársa reméli, az eredmények meggyőzik a kételkedőket és tettekre sarkallnak.

Tévedésnek bizonyult a kételkedők érve, mely szerint a tudósok még nem ismerik a klímaváltozás okát. De ismerjük

mondta a Reuters hírügynökségnek

A tudomány álláspontja az, hogy a fosszilis üzemanyagok égetése okozza az egyre több áradást, szárazságot, hőhullámot és a tengerszint emelkedését.

Egy 2018-ban végzett kutatás szerint az amerikaiak 62 százaléka már elhiszi, hogy a globális felmelegedést az ember okozza, 2013-ben ez az arány még csak 47 százalék volt. Ennek ellenére Donald Trump amerikai elnök gyakran ad hangot kétségeinek és azt tervezi, hogy országa jövőre kihátrál a 197 ország által aláírt párizsi klímaegyezményből, mely véget akar vetni a fosszilis üzemagyagok korszakának, és tisztább forrásokból - többek között a szél és a napfény erejéből - biztosítaná az energiát.

Az amerikai, kanadai és skót tudósokból álló kutatócsoport szerint a globális felmelegedés bizonyítékai már 2015-ben elérték az öt szigma szintet két tudományos műholdas adatkészletnél, a harmadik esetében 2016-ban érték el ezt a szintet. Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) hivatalos közleményében már 2013-ban arra jutott, hogy a globális felmelegedés "rendkívül nagy valószínűséggel" az emberi tevékenységnek tulajdonítható, vagy "legalább 95 százalékban valószínű, hogy az emberi tevékenység a klímaváltozás fő oka az 1950-es évek óta".

A rendszeres mérések 19. századi kezdete óta az elmúlt négy év volt a legforróbb. Az IPCC legközelebb 2021-ben adja ki a valószínűség újabb hivatalos értékelését. (MTI)

(Borítókép: Bozóttűzben kiégett autóroncs egy magánterületen, az Új-Dél-Wales állambeli Tinghánál 2019. február 14-én. Az államban pusztító bozóttüzek a nyári szárazság miatt több mint 17 ezer hektár földterületet perzseltek fel. Fotó: Dave Hunt / MTI / EPA)