Zoltán
-4 °C
9 °C

Ülésezett az MTA elnöksége, nem engednek a függetlenségből

2019.02.26. 19:42 Módosítva: 2019.02.26. 22:01

Az MTA nemzetközi szinten is kiemelkedő teljesítményű, 2012-ben modernizált, alapkutatásokban kiváló kutatóhálózata maradjon az MTA égisze alatt, és irányító testületében legyen jelentős többsége a tudományos közösségnek – keddi ülésén ezeket a fő szempontokat fogalmazta meg az Akadémia elnöksége a kutatóhálózat jövőjével kapcsolatos tárgyalásokhoz – írja az intézmény honlapja.

Az ülésre az elnökségi tagok mellett meghívást kaptak az MTA kutatóhálózatának vezetői is. A Lovász László elnök által az innovációs és technológiai miniszternek megküldött munkaanyagot az elnökség tárgyalási alapnak tekinti. „Az MTA írásos formában várja az ITM miniszterétől, Palkovics Lászlótól az MTA kutatóintézet-hálózat átalakítására vonatkozó álláspontjának kifejtését, annak szakmai, jogi- és gazdasági indokolását” – írja az akadémia közleménye.

Az MTA elnöksége továbbra is azt szeretné, ha a kutatóintézet-hálózat tudományosan független maradna, ezért az alábbi szempontok érvényesülését kéri:

  • a kutatóintézet-hálózat az MTA égisze alatt marad;
  • a kutatóintézet-hálózatot irányító testület(ek)ben a tudományos közösség jelentős többséggel rendelkezik;
  • a szakmai minőség további biztosítása érdekében meghatározott időközönként történjen nemzetközi szakértők bevonásával végzett átvilágítás.

Az elnökség nem változtatta meg legutóbbi ülésének határozatait. Február 12-én többségi igen szavazattal határoztak arról, hogy a kutatóközpontok főigazgatói és az önálló jogállású intézetek igazgatói az NKFIH által meghirdetett Tématerületi Kiválósági Program keretében előkészített támogatási igényeiket az Akadémia elnökéhez terjesszék fel. Az intézetvezetők ezt megtették. Az elnökség ugyancsak a február 12-ei határozatban felkérte az MTA elnökét, hogy a kutatóintézet-hálózat igényeit abban az esetben továbbítsa az ITM minisztere, valamint az NKFIH elnöke részére, ha a minisztertől előzetesen írásbeli visszaigazolást kap arról, hogy a törvény szerinti 2019. évi központi költségvetési támogatást az intézetek megkapják.

Február végén lett volna a határidő arra, hogy az MTA intézetei benyújtsák a pályázataikat az NKFIH meghirdetett programjára. Viszont az akadémia ennek feltételéül szabta, hogy Palkovics garantálja a kutatóintézetek 2019-es költségvetését, amire ezek szerint nem került sor.

Az ITM és az MTA közti kötélhúzás nyár óta tart, a kormány érezhetően befolyást akar szerezni a tudományos intézmény és kutatóintézetei működtetésében, sőt akár el is venné az MTA-tól a kutatóintézeteit. A konfliktusról e cikk alatt beágyazott aktában tájékozódhat részletesebben.