EU-s projektekben tanítják újra kaszálni a városlakókat

2019.02.28. 13:48
Bécs és Pozsony EU-s projektben tanítja kaszálni a városokban élőket, a cél a rovarok kipusztulása elleni harc, ha kell, kapával, kaszával.

Bár elég erősnek hangzik, hogy EU-s projektekkel kell újra kaszálni tanítani a városlakókat, a tömeges rovarpusztulás az egyik legsúlyosabb, és igazán akut ökológiai probléma, hiszen vészesen gyorsan, évente 2,5 százalékkal csökken a rovarok össz-biomasszája – ez pedig a beporzások miatt a növényvilág jelentős részét és az élelmiszeripar több ágazatát is fenyegeti.

A City Nature nevű EU-s projektben Bécsben és Pozsonyban most a rovarok eltűnésének következményeire okítanak, és azt is próbálják átadni, hogy mit tehet az egyes ember a rovarokért. A bécsi programokban az elkötelezett rovarvédőket még kaszálni is megtanítják, az élővilág számára ez ugyanis sokkal előnyösebb formája a fűnyírásnak, mint például a motoros fűkasza.

Aki sok méhet, pillangót szeretne látni a kertjében, az jobb ha lemond az angol gyepről és békén hagyja a fűszálak között előbukkanó százszorszépet, pitypangot vagy lóherét

– írja hivatalos közleményében Bécs városa. További instant tanácsaik:

  • Fontos a szakaszos fűnyírás, mert így a rovaroknak mindig van tápláléka és búvóhelye.
  • A rovarbarátok kertje kellemesen össze-vissza: jó, ha a kertben mindig virágzik valami, és nincs mindenhol makulátlan rend.
  • Természetesen a permetezés és a műtrágyák használata is tilos
  • A telt virágú fajták helyett (orgona, margaréta, százszorszép) érdemes szimpla virágú növényeket választani, mert ezekben sokkal több a pollen és a nektár.

Mivel a rovarok legnagyobb ellenségei a monokultúrák, a vegyszerek és a klímaváltozás, a városlakók már azzal is jelentősen hozzájárulhatnak a fajok sokszínűségének megőrzéséhez, ha biológiai gazdálkodásból származó, szezonális élelmiszereket választanak és kevés húst fogyasztanak.

A most induló projekt keretében néhány bécsi rétre is kiemelt figyelmet fordítanak – folyamatosan nyomon követik majd, hogy milyen növény- és rovarfajok veszik birtokba a fenti elvek szerint gondozott területeket. Mivel a rovarok számának csökkenése kihat a velük táplálkozó fajok egyedszámára is, a projekt figyelmet fordít a bécsi és a pozsonyi molnárfecskékre és denevérekre is. Felmérik, miben hasonlítanak az életkörülményeik, majd stratégiákat dolgoznak ki egyedszámuk fenntartására.  • Tippek
  • Hírek