Újabb rekordot döntött a Microsoft és a Facebook rekorder vezetéke

2019.03.01. 05:04

Olyan sebességű adatátvitelre képes a Microsoft és a Facebook közös tengeralatti kábele, amilyenre elvileg nem lehetne, legalábbis a papírok és előzetes mérések alapján. 

A Marea kábel az hajó belsejében, amit az óceán fenekére fektettek 2017-ben
A Marea kábel az hajó belsejében, amit az óceán fenekére fektettek 2017-ben
Fotó: Microsoft

A 4000 mérföld hosszú kábel a spanyolországi Bilbao és a Virginia Államban található Virginia Beach között fut az óceán mélyén. A nyolc pár optikai kábelszál az eredeti elképzelések szerint 20 terabit per másodperc sebességre képes, most a fejlesztések után a teszteken 26,2 tbps sebességet sikerült elérni.  Mindezt úgy sikerült véghezvinni, hogy nem kellett újrakábelezni az óceánt, és fizikailag nem kellett hozzányúlni a vezetékekhez. 

A mérések eredményeit a MAREA kábelen mutattak be, jelenleg ez a világ legnagyobb kapacitású vízalatti vezetéke, aminek az eddigi összegzett teoretikus kapacitása 160 tbps volt. 

A bejelentés két szempontból is izgalmas. Egyrészt, hogy úgy tudtak kapacitást növelni egy már létező vezetéknek, hogy nem kellett hozzányúlni, azaz nem költöttek rá több száz millió dollárt, másrészt még soha nem mértek ilyen sebességet egy ilyen hosszú vezetékszakaszon, ráadásul a szakember szerint mindez azt bizonyítja, hogy ebben a technológiában és fejlesztési módban még rengeteg lehetőség van.   • Tippek
  • Babaváró hitel