Snapchatről és Instagramról szerzik a drogot a fiatalok

2019.03.04. 15:13

Annyira nem értik a fiatalok, hogy mi a baj azzal, ha drogot és receptre kapható gyógyszereket vesznek a közösségi oldalakon, hogy most kampányt kellett indítani, hogy nem csak az esetleges veszélyekre hívják fel a figyelmet, hanem azt is tudatosítsák, hogy ez akkor is illegális tevékenység, ha a Snapcheten csinálják, nem csak akkor, ha egy kietlen kapualjban.

A londoni Royal Holloway Egyetem kutatása szerint a fiatalok a gyorsaságot és a kényelmet emelik ki, mikor arról kérdezték őket, miért a közösségi oldalakon keresztül vásárolnak drogot. A kutatásban 358 embert kérdeztek meg, 288 vett már drogot a közösségi oldalakon keresztül, 70 pedig kifejezetten tervezi, hogy így tesz a jövőben. A fiatalok többsége az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Kanadában, és az Amerikai Egyesült Államokban él, az átlagos életkoruk pedig 18 év. Összesen 47 emberrel személyes interjúkat is készítettek. 

Snapchat és Instagram

Ez az a két közösségi oldal, ahonnan a fiatalok drogot és vényköteles gyógyszert vásárolnak. 76 százalékuk a Snapchatet, 21 százalékuk az Instagramot használja. 79 százalék mondja azt, hogy ez a módszer kényelmesebb és gyorsabb, és sokak szerint biztonságosabb is, mint a hagyományos beszerzési módok. Szerintük ha nem lennének a snapchates dílerek, akkor vadidegenektől kellene drogot venni, akiket az utcán kell megtalálni, vagy klubokba kell járni, hogy ott belefusson terítőkbe. Az egyik 23 éves vásárló azt mondta, hogy ő például így jutott hozzá olyan szerhez, amit már régóta keresett, de nem talált embert, akitől be tudta volna szerezni. 

Szerintük ez biztonságos

A kényelem és a gyorsaság mellett azt is mondták a megkérdezett vásárlók, hogy szerintük a módszer biztonságosabb is. A 18 éves Olly például rendkívül megbízhatónak tartotta azt az eladót, aki a videójában frissen bontott fel egy csomag Xanax-ot, így Olly úgy gondolja, hogy garantálja számára a minőséget is. 

Sokak szerint ezzel a módszerrel a jogi felelősségre vonást is elkerülhetik, mert úgy gondolják személyes adataikat nem adhatja ki a közösségi oldalt üzemeltető cég  hatóságoknak, vagy ők tudnak észrevétlenek maradni egy kamu email fiókkal és felhasználónévvel. 

Dr. Leah Moyle, a vizsgálat vezetője azt mondta, hogy bár az elsődleges preferencia még az, hogy   megbízható dílerektől szerezzék be a drogot, egyre többen használnak erre appot, különösen a fiatalabb generációk körében. Figyelembe véve azt, hogy ezek az appok mennyi emberhez jutnak el, és hogy valószínűleg a dílerek is szívesebben használják, minthogy kietlen utcasarkokon szólítsanak meg járókelőket, Dr. Moyle kiemelkedően fontosnak tartja, hogy a fiatalok több információhoz jussanak arra vonatkozóan, milyen veszélyeket jelenthet ismeretlen hatóanyagú gyógyszereket és drogokat vásárolni az interneten. Még akkor is, ha a megbízható díler a videóban bontja fel a gyógyszert, de egyáltalán nem biztos, hogy valóban azt is adja el. 

Mit mondanak a közösségi oldalak? 

Mi mást is mondhatna mindkét közösségi oldal, minthogy az ilyesfajta illegális tevékenység szembemegy a felhasználási alapelveikkel, és már eddig is sokat tettek, hogy az ilyen jellegű tevékenységeket kiszűrjék, és az érintett fiókokat azonnal letiltsák, de most majd még ennél is jobban odafigyelnek, és konzultálnak biztonsági szakemberekkel, hogyan tudnák visszaszorítani az illegális drogkereskedelmet az oldalaikon.   • Tippek
  • Hírek