A téli esők miatt gyorsabban olvad a grönlandi jég

2019.03.07. 17:15 Módosítva: 2019.03.07. 21:14

Egyre gyakoribbak Grönlandon az esőzések, amelyek olvasztják a sziget jegét, állapították meg a kutatók a The Cryosphere című tudományos magazinban közzétett tanulmányukban. 

Grönlandon a legtöbb csapadék télen esik leginkább hó formájában, ami kiegyenlíti a nyári jégolvadást. Ugyanakkor a kutatók műholdfelvételek és meteorológiai állomások adatait elemezve arra jutottak, hogy egyre gyakoribbak a téli esőzések.

Míg 1979 és 2012 között télen átlagosan kétszer jegyeztek fel esőzést, 2012-ben már tizenkétszer. 

Marco Tedesco, a New York-i Columbia Egyetem professzora szerint az esőzések gyakoribbá válásának fontos hatásai vannak. Az eső – ami azonnal megfagy – ugyanis megváltoztatja a földfelszín jellegzetességeit, az jóval egyenletesebb és sötétebb lesz, emiatt pedig sokkal gyorsabban olvad el a jég nyáron.  Amennyiben a szigetet borító jég teljesen elolvadna, az hét méterrel növelné a világ tengereinek és óceánjainak vízszintjét, veszélyeztetve a tengerpartokon élőket.

(MTI)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla