A Facebook lesújt az oltásellenesekre

2019.03.08. 14:19

Kigyomlálja a Facebook az oltásellenes híreket, bejegyzéseket, reklámokat, hogy ne segítsék elő az álhírek terjedését és ezzel esetlegesen újabb járványok kialakulását. Nem csak Arizonában, de Magyarország határainál is itt a kanyarójárvány, ennek pedig az oka az oltásellenes propaganda, ami eddig gond nélkül terjedt a közösségi oldalakon. 

A Youtube után most a Facebook is bejelentette, hogy felveszi a harcot az oltásellenes mozgalommal. Azokat az oldalakat, amik ilyen tartalmakat osztanak meg, a Facebook lejjebb rangsorolja, nem lehet majd rájuk keresni, nem dobja fel az ilyen bejegyzéseket az ajánlatokban sem. A hirdetéseket is felülvizsgálják, és megoldást keresnek arra, hogyan tudnák hitelesen edukálni azokat, akiknek kétségeik merülnek fel az oltások biztonságával kapcsolatban. 

Adam Schiff, az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusának képviselője arra kérte a nagy tech cégeket, hogy vizsgálják meg mit tudnak tenni, hogy a hamis információk terjesztését visszaszorítsák.  Szerinte a közösségi oldalakon terjesztett kamuhírek alkalmasak arra, hogy félrevezessék az embereket, hiszen minél többször jönnek szembe különböző kamuoldalakról, annál jobban elhihetik az emberek, hogy ez az igazság. 

Az olyan tömegjárványokat okozó megbetegedéseket, mint a kanyaró, már majdnem sikerült teljesen felszámolni, de az oltásellenességnek köszönhetően újra tombolnak. A közösségi oldalak jó táptalajt adnak az oltásellenes nézetek terjesztésére, aminek egyébként az alapja egy hamis tanulmány, mely szerint az oltás autizmust okozhat. Annak ellenére, hogy ezt már több tudományos munkában cáfolták, sőt kiderült, hogy a hamis tanulmányt jegyző Andrew Wakefield csalt az adatokkal, és visszavonták az orvosi engedélyét is, a közösségi oldalakon terjednek az oltásellenes tartalmak, ráadásul az is kiderült, hogy orosz trollok is előszeretettel részt vesznek a terjesztésben, amikor éppen nem a választásokba avatkoznak be. 

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM