Ezért fontos a tetanusz elleni oltás a gyerekeknél

2019.03.08. 11:09

30 év alatt az első tetanuszos megbetegedést regisztrálták Oregon Államban egy 6 éves kisfiúnál, aki a kertben játszott, elesett és sebes lett a homloka. A szülei megtisztították a seb környékét, bekötözték, de hat nap múlva a kisfiú rosszul lett. Izomgörcsei lettek, és szájzára. A szülei kórházba vitték, ahol kiderült, hogy a tetanuszfertőzése van. 

30 év után ő lett az első páciens, akit tetanusszal kezeltek. A fertőzést a clostridium tetani baktérium okozza, aminek elterjedése oltással megelőzhető lett volna. 

47 napig feküdt az intenzív osztályon, aztán több hetes rehabilitáció várt rá. A kórházban a jelentés szerint egy sötét szobát kellett neki találni, ahol füldugóval feküdt, mert mindenfajta stimuláció csak rontott az izomgörcsein. Lélegeztetőgéppel segítették a légzését, és gyógyszereket kapott a vérnyomására és az izomgörcseire is. Mikor a kórházba érkezett, inni sem tudott a szájzár miatt. Szülei nem adatták be neki a kötelező védőoltásokat, amik között szerepelt volna a tetanusz elleni oltás is. Magyarországon 1941 óta kötelező megkapni a gyerekeknek a di-per-te oltás részeként, ami a torokgyík, szamárköhögés és a tetanusz ellen ad védelmet, de bizonyos időközönként ajánlatos emlékeztető tetanuszoltást kapni. 

Az esetet most azért hozták most nyilvánosságra, hogy minél többen tisztában legyenek azzal, hogy  tetanusz nem csak akkor jelenthet veszélyt, ha rozsdás szög vagy más rozsdás tárgy okoz sérülést, hanem bármilyen mély seb esetén érdemes orvoshoz fordulni, hogy kell-e emlékeztető védőoltást kapnia. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport