Konrád, Tivadar
4 °C
14 °C

Mit kezdhetünk a rémálmainkkal?

TNT podcast 1. epizód
00:00:00 / 00:00:00

Indul a TNT, az Index technika-tudomány rovatának podcastje. Terveink szerint kéthetente jelentkezünk majd, többnyire egy szakértő vendéggel, aki elmagyaráz nekünk és hallgatóinknak egy-egy témát, ami bővebb kifejtést is érdemel egy-két cikknél.

Első vendégünk Simor Péter, a PPK Pszichológiai Intézet Affektív Pszichológia Tanszékének adjunktusa, aki alvás- és álomkutatóként nemrég részt vett az MIT egy workshopján, és ott beszámolt a rémálmokkal kapcsolatos kutatási eredményeiről. Az adásban erről is beszéltünk, és még felmerült többek között

  • a rémálmok átprogramozhatósága,
  • az álmunkban repülés és az álmunkban meghalás,
  • a tudatos álmodás képessége,
  • az álomban tanulás lehetőségei és korlátai,
  • az agyi tudatállapotok, különös tekintettel a részegen alvásra,
  • az alvászavarok, azok kutatása az alvásnaplóktól a nyitott koponyás alvásig,
  • segítő kütyük (alvásfigyelő appok) és ártó kütyük (alvásminőség-rontó kijelzők).

Simor Péterrel Stöckert Gábor és Bazsó "Karotta" Gábor beszélgetett. Legközelebb két hét múlva jelentkezünk, kicsit más felállásban, és valószínűleg történelmi témával. Mindenkit bátorítunk arra, hogy iratkozon fel a TNT csatornájára RSS-en, iTuneson, podcastapplikációkban és Spotifyon (napokon belül mindenhol ott leszünk). Facebookon a Ma is tanultam valamit oldalán leszünk jelen, ide várunk hozzászólásokat, témaötleteket, vagy emailben a stáb tagjainak is lehet üzenni.

Mi a podcast és miért jó?

A podcast az interneten bármikor elérhető rádióműsort jelent, ami rendszeresen jelentkezik. A podcasthallgatást ma már okostelefonos alkalmazások és szolgáltatások segítik, amikkel az adások letölthetők, offline is hallgathatók, és amik megjegyzik, hogy hol tartottunk legutóbb egy műsorban. Podcastot hallgatni vezetés, házimunka vagy sportolás közben is lehet, míg olvasni nemigen. Kövesd az Index podcastjait!