Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Elon Musk már idén alagutat fúrna Vegasban

2019.03.13. 10:20
Musk Boring Company nevű cége megkapta az engedélyt arra, hogy Las Vegasban alagutat fúrjon, amelyben a tervek szerint gyorsvasút közlekedne. A cégvezető szerint már idén beindulhat az üzemszerű működés.

A Las Vegas-i konferenciákért és turizmusért felelős hatóság igazgatótanácsa kedden szavazott Elon Musk cége számára kedvezően, így elhárult egy akadály az elől, hogy a Boring Company (melynek neve szójáték, hiszen fúrót és unalmast is jelent) megkezdhesse az első, kereskedelmi céllal épített alagútja megvalósítását.

A tervek szerint az alagút hurkot írna le, és benne önműködő elektromos meghajtású kocsik szállítanák nagy sebességgel az utasokat. Első körben a hurok a Las Vegas-i kiállítási központot járná be, de kiterjeszthetnék úgy, hogy más vegasi látványosságokat, illetve a turisták által gyakran látogatott intézményeket, így például a McCarran nemzetközi repteret is érintsék a járatok.

A Boring Company bejelentése szerint a projekt első szakasza mintegy 35-55 millió dollárba fog kerülni. A hivatalos cél az, hogy az alagút (vajon nevezhetjük metrónak?) üzemkész legyen a 2021-es CES megnyitójára, de Musk, aki nem kifejezetten szégyenlős, amikor nagyot kell mondani, azt ígérte a Twitteren, hogy már idén kész lesz.

Szüksége is van a Boring Companynak valamilyen kézzel fogható sikerre, minthogy Amerika más városaiba tervezett hasonló alagútprojektjeik nem állnak éppenséggel valami fényesen. Chicagóban például, hol alagúttal tervezték összekötni a O'Hare repteret a belvárossal, és erről sikerült is meggyőzni az eddigi városvezetést, komoly politikai nehézségekkel kell szembenézniük. A mostani polgármester, Rahm Emanuel ugyanis hamarosan távozik a pozícióból, és az önkormányzati választásokon legesélyesebb jelöltek mindegyike a Boring Company projektjének újraértékelését tartja szükségesnek.

Forrás: Verge