A legtöbb androidos vírusirtó teljesen alkalmatlan vírusirtásra

2019.03.20. 13:13
Az Androidon elérhető vírusappok kétharmada semmiféle érdemi védelmet nem nyújt a számítógépes vírusok ellen – derül ki egy tesztből, melyben 250 alkalmazás valós teljesítményét vizsgálták meg.

A bevizsgált vírusirtók kevesebb mint harmada ismerte fel legalább a problémás alkalmazások 30 százalékát, ami nagyon halovány teljesítmény. A 250 tesztelt antivírus app közül 80 a legalapvetőbb kiberbiztonsági követelményeknek sem felelt meg.

Néhány tesztelt androidos biztonsági szolgáltatás olyan kevés kártevő szoftver tudott csak azonosítani – néhány konkrétan egyetlenegyet sem – hogy valójában nem lehet őket vírusirtónak nevezni

– áll a jelentésben. Néhány vírusirtó minőségéről mindent elmond, hogy még saját magukat is sikerült rosszindulatú programként detektálniuk.

A minőségértékelést egy független osztrák vírusirtó-tesztelő cég, az AV-Comparatives csinálta. A pocsék átlageredmények mellett az is érdekes, hogy a rosszul teljesítő appok is milyen magas pontszámokat kaptak a Play Store-ban az állítólagos felhasználóktól. Az olvasói értékelések alapján a legtöbb négyes felett teljesített, ami sokkal többet elmond az alkalmazásértékelések megalapozottságáról, mint magukról a termékekről.

A tesztelők szerint a legtöbben csak a felhasználói élmény alapján osztályoznak, miközben a vírusirtók valós hatékonyságáról fogalmuk sincs, és persze az sem ritka, hogy egy alkalmazás fejlesztői nyomják a felhasználóinak álcázott pozitív visszajelzéseket.

Az osztrák minőségellenőrök a no-name vírusirtók helyett inkább a jól bejáratott márkákat javasolják. A tesztekben többek között az Avast, az AVG, a F-Secure, a Kaspersky és a McAfee termékei teljesítettek megbízhatóan.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla