Évtizedek óta keresett azték uralkodósírra bukkanhattak Mexikóvárosban

2019.03.25. 18:03 Módosítva: 2019.03.25. 21:33

Egy azték uralkodó sírhelyére találhattak a mexikóvárosi Templo Mayor (nagy templom) romjainál régészek, legalábbis erre következtetnek abból, hogy a sírban ajándékokra, köztük egy gazdagon díszített, harcosnak öltöztetett jaguár és egy fiatal fiú maradványaira bukkantak.

Az áldozati ajándékokat azték papok helyezhették el nagyjából öt évszázaddal ezelőtt egy kör alakú platformon, amely egykor a templom előtt terült el. Történelmi beszámolók szerint az 1469–1502 között uralkodó három azték király – három testvér – elhamvasztott földi maradványait ezen vagy ennek a platformnak a közelében helyezték örök nyugalomra, fényűző ajándékok és feláldozott rabszolgák szíveinek kíséretében.

Az uralkodó sírja után több évtizede kutatnak, ám az eddigi ásatások nem vezettek sikerre. „Óriási várakozás övezi a mostani munkálatokat, úgy véljük, ahogy egyre mélyebbre ásunk, további gazdag leleteket fogunk találni” – idézi az MTI cikke Leonardo Lopez Lujan vezető régészt.

A jaguáráldozatot egy nagy méretű, négyszögletes kőláda rejtette, amelynek tartalmát még nem sikerült teljesen feltárni, de a már felszínre hozott tárgyak között van egy lándzsakilövő készülék és egy falap, amelyen a háború és a nap istenének, Vitzilopocstlinak a szimbóluma látható. Emellett a a kutatók egy emberáldozatot is találtak: a nagyjából kilencéves fiú ugyancsak Vitzilopocstli szimbólumát viseli magán, a nyakában jáde gyöngyből készült ékszert, a vállain madárcsontból készített szárnyakat találtak a régészek. A jaguáréhoz hasonlóan, valószínűleg a gyermek szívét is kitépték egy szertartás keretében, ennek a megerősítéséhez azonban további vizsgálatokra lesz szükség.

A sírban talált áldozati ajándékok többi részét sok kagylóhéj, piros tengeri csillag és korall teszik ki, ezek valószínűleg a túlvilágot jelképezik.

A szakemberek szerint 2006-ban egy hatalmas monolitot tártak fel a Templo Mayor romjainál. A leleten szereplő dátum, 1502 az azték birodalom legnagyobb uralkodója – az utolsó testvér –, Ahuízotl halálának éve. Elizabeth Boone, a Tulane Egyetem kutatója szerint a jaguár az uralkodót jelképezheti rettenthetetlen harcosként.

A kutatók szerint az áldozati ajándékok nem csupán az aztékok vallási világába nyújtanak betekintést, hanem a gazdasági életükbe és birodalmuk földrajzi kiterjedtségébe is. A tengeri csillag például a Csendes-óceánból, míg a jádekő Közép-Amerikából, a mai Honduras környékéről származik.  • Hírek
  • Megtakarítás