Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Háromezer éves kikötőre bukkantak Egyiptomban

2019.03.26. 18:05

Háromezer éve működött kikötő maradványaira bukkantak régészek a felső-egyiptomi Asszuán közelében, a kikötőt a templomok és obeliszkek építéséhez szükséges kövek szállítására használták, írja az MTI.

Az egyiptomi műemlékvédelmi tárca keddi közlése szerint a Gebel el-Szilszila régészeti lelőhely közelében talált kikötő a 18. dinasztia idején működött, amely Kr.e. 1543 és 1292 között uralkodott.

A Gebel El-Szilszilánál bányászott köveket a karnaki és a Kom Ombó-i ősi templomok építkezéséihez használták - mondta Abdel-Monejm Szaid, az asszuáni és núbiai feltárásokért felelős igazgató.

Az újbirodalmi 18. dinasztia idején vált Egyiptom világbirodalommá, olyan neves uralkodók fémjelzik ezt a korszakot, mint III. Thotmesz, Hatsepszut vagy Tutanhamon. Ekkor épültek a híres karnaki templomok.

Egyiptom az elmúlt hónapokban egy sor jelentős régészeti felfedezést jelentett be abban a reményben, hogy fellendítheti idegenforgalmát, amely a 2011. évi arab tavaszt követő lázongások miatt jelentősen visszaesett.