János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Háromezer éves kikötőre bukkantak Egyiptomban

2019.03.26. 18:05

Háromezer éve működött kikötő maradványaira bukkantak régészek a felső-egyiptomi Asszuán közelében, a kikötőt a templomok és obeliszkek építéséhez szükséges kövek szállítására használták, írja az MTI.

Az egyiptomi műemlékvédelmi tárca keddi közlése szerint a Gebel el-Szilszila régészeti lelőhely közelében talált kikötő a 18. dinasztia idején működött, amely Kr.e. 1543 és 1292 között uralkodott.

A Gebel El-Szilszilánál bányászott köveket a karnaki és a Kom Ombó-i ősi templomok építkezéséihez használták - mondta Abdel-Monejm Szaid, az asszuáni és núbiai feltárásokért felelős igazgató.

Az újbirodalmi 18. dinasztia idején vált Egyiptom világbirodalommá, olyan neves uralkodók fémjelzik ezt a korszakot, mint III. Thotmesz, Hatsepszut vagy Tutanhamon. Ekkor épültek a híres karnaki templomok.

Egyiptom az elmúlt hónapokban egy sor jelentős régészeti felfedezést jelentett be abban a reményben, hogy fellendítheti idegenforgalmát, amely a 2011. évi arab tavaszt követő lázongások miatt jelentősen visszaesett.