Nyomot hagy a génekben a szegénység

2019.04.08. 18:27 Módosítva: 2019.04.08. 19:48

Az amerikai Northwestern egyetem friss kutatása alapján borulhat az az elképzelés, hogy az emberi gének a test fogantatáskor rögzült, állandósult jellemzőit hordozzák magukban, az egyetem kutatói ugyanis arra jutottak, hogy például a szegénység is nyomot hagy a génekben.

Korábbi kutatásokkal igazolták, hogy a szegénység, vagyis a társadalmi-gazdasági státus meghatározó mértékben befolyásolja az ember egészségét és betegségeit, a társadalmi egyenlőtlenség pedig mindenütt jelenlévő stresszfaktor az emberi populációra. Az alacsony képzettség és jövedelem igazoltan növeli a szívbetegségek, a cukorbetegség, többféle rákbetegség és a fertőző betegségek kialakulásának kockázatát, illetve, hogy az alacsony társadalmi-gazdasági státus kapcsolatba hozható olyan fiziológiai folyamatokkal, amelyek hozzájárulnak a betegségek, például krónikus gyulladások, inzulin-rezisztencia és a kortizol diszreguláció kialakulásához – olvasható a ScienceDaily tudományos-ismeretterjesztő portálon.

Az MTI összefoglalója szerint az amerikai kutatók most viszont arra is bizonyítékot találtak, hogy a szegénység beágyazódik a genomba, felfedezték ugyanis, hogy az alacsony társadalmi-gazdasági státus összefüggésben áll a DNS-metilációval – a DNS kémiai módosulásával – több mint 1500 génben, több mint 2500 helyen. Vagyis a szegénység az örökítőanyag génjeinek mintegy tíz százalékában nyomot hagy.

Thomas McDade, a tanulmány vezető szerzője szerint ez két okból is fontos felismerés.

Egyrészt régóta tudjuk, hogy a társadalmi-gazdasági státus az egészség fontos meghatározója, de nem ismertek azok az alapmechanizmusok, amelyek segítségével testünk „emlékszik” a szegénység élményére – mondta McDade, az Északnyugati Egyetem antropológusa. A kutatás szerint a DNS-metiláció játszhat ebben fontos szerepet. Másrészt a fejlődés során megtapasztaltak testet öltenek a genomban, szó szerint formálják szerkezetét és funkcióit

– idézi az MTI McDade-et, aki meglepődött azon, hogy ennyire sok a kapcsolat a társadalmi-gazdasági státus és a DNS-metiláció között, ilyen nagyszámú génben. „Ez a mintázat felhívja a figyelmet egy potenciális mechanizmusra, mely által a szegénységnek hosszan tartó hatása lehet fiziológiai rendszerek és folyamatok széles körére” – tette hozzá.  • Csok