Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Négy méhet szedtek ki egy tajvani nő szeméből

2019.04.10. 13:01

Négy apró karcsúméhet szedett ki egy tajvani nő szeméből egy orvos – a szigeten először találkoztak ilyen esettel, jelentette a BBC. A Ho néven említett 28 éves nő rokonai sírjai körül gyomlált, amikor a rovarok a szemébe kerültek. Amikor a szél az arcába fújt valamit, azt hitte, csak por volt, ám órákkal később a szeme feldagadt és fájt, ezért kórházba ment.

"Nem tudta teljesen lecsukni a szemét. Amikor mikroszkóppal megvizsgáltam, valami feketét láttam, ami úgy nézett ki, mint egy rovar lába. Megragadtam és nagyon lassan kiemeltem a méhet. Aztán megláttam még egyet, majd még egyet, végül négy rovart vettem ki. Sértetlenek voltak, éltek" – mondta el Hung Cse-ting szemészorvos, aki az apró, kb. 4 milliméteres rovarokat eltávolította. "Ezek a méhek nem szoktak emberre támadni, bár szeretik inni az izzadságot és a könnyet" – tette hozzá.

Hónak az orvos szerint szerencséje volt, hogy nem dörzsölte meg a szemét, amíg a méhek bent voltak. "Kontaktlencsét viselt és nem akarta elszakítani, ezért nem nyúlt a szeméhez. Ha megdörzsölte volna, lehet, hogy a méhek a szemébe engedték volna a mérgüket, akkor meg is vakulhatott volna" – magyarázta Hung Cse-ting. A nő hazamehetett a kórházból, nem szenvedett maradandó sérülést.

A méhek is életben maradtak, egy másik intézményben vizsgálják őket. A Kansasi Rovartani Társaság tanulmánya szerint a karcsúméheket (Halictidae) vonzza az izzadság, de a könnyet is megisszák magas fehérjetartalma miatt. (MTI)