Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Mintát vett a marsi agyagból a Curiosity

pia22486-16
2019.04.12. 11:52

Begyűjtötte első talajmintáit a Mars agyagos területéről a NASA Curiosity űrszondája, közölte az amerikai űrügynökség. A marsjáró április 6-án végzett fúrást az Aberlady nevet kapott talajkőzeten, a mintákat belső ásványtani laborjában helyezte el. Fúrója könnyen áthaladt a kőzeten, ez volt a misszió első olyan mintavétele, amelyhez kizárólag a fúrófej rotációs erejére volt szükség.

"A Curiosity mintegy hét éve járja a marsi felszínt. Hatalmas mérföldkő a Sharp-hegy felé, hogy végre elkezdhette a fúrást a bolygó agyagos egységén" – mondta Jim Erickson, a NASA bolygókutató intézete, a pasadenai Jet Propulsion Laboratory (JPL) munkatársa. A kutatók izgalommal várják a minták elemzését. Agyagos ásványok nyomait keresik, azok ugyanis általában vízben alakulnak ki.

A mintavétel helye fúrás előtt és után
A mintavétel helye fúrás előtt és után
Fotó: JPL-Caltech/MSSS / NASA

A NASA Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) felderítő műholdja már jóval azelőtt észlelt egy agyagot a kérdéses területen, hogy a Curiosity leszállt volna a vörös bolygón 2012-ben. A jel forrásának meghatározása segítheti a kutatócsoportot annak megértésében, hogy vajon egy nedvesebb marsi korszak formálta-e a Sharp-hegynek ezt a rétegét. Az öt kilométer magas hegyre a Curiosity a tervek szerint felkapaszkodik.

A Curiosity útja során mindenütt talált agyagos ásványokat az agyagpalában. Az agyagpala ősi tavakon belül leülepedett üledékfolyamokból alakult ki mintegy 3,5 milliárd éve. "A hegy minden egyes rétege egy puzzle-darab, mindegyik a Mars történetének egy különböző korszakát jelzi. Izgatottan várjuk, hogy láthassuk, mit mesélnek nekünk ezek az első minták az ősi környezetről, különösképpen a vízről" – mondta Ashwin Vasavada, a JPL munkatársa. (MTI)

(Borítókép: a Curiosity a Marson. Fotó: NASA/JPL-Caltech)