Luca, Ottilia
2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Pōwehi – így nevezték el a lefényképezett fekete lyukat

2019.04.12. 11:00

Hawaii nyelven kapott nevet a fekete lyuk, amelyről a világon elsőként sikerült felvételt készíteni. A hilói Hawaii Egyetem nyelvész professzoraként dolgozó Larry Kimura a Pōwehi nevet adta a kozmikus objektumnak. A hawaii kifejezés nagyjából azt jelenti, hogy "a végtelen teremtés sötéten tündöklő forrása" ("embellished dark source of unending creation") és a Kumulipo nevű, 18. századi hawaii énekből származik, amely egy teremtéstörténetét mesél el.

A fekete lyukról valaha készített első felvételt szerdán mutatták be a világ hat különböző pontján - Washington, Brüsszel, Santiago, Sanghaj, Tajpej és Tokió - egyidejűleg tartott sajtótájékoztatón. A fekete lyuk azért kapott hawaii nevet, mert a róla készült felvétel - amelyen egy fényes gyűrűalakzat előtt sötét folt látható - elkészítéséhez két hawaii teleszkópot is használtak.

Eddig csak illusztrációk léteztek a fekete lyukakról. A most közölt képen az 55 millió fényévre lévő Messier 87 nevű galaxis középpontjában lévő, nagyon nagy tömegű fekete lyuk látható. A felvétel elkészítésében négy kontinens nyolc obszervatóriuma vett részt. A kutatás az Event Horizon Telescope (EHT) projekt keretében valósult meg. A nemzetközi együttműködés 2012-ben indult azért, hogy közvetlenül figyeljék meg egy fekete lyuk környezetét egy földbázisú globális teleszkóphálózattal. (MTI)

Kapcsolódó

Itt az év legfontosabb csillagászati felfedezése

Az első kép, amit egy fekete lyukról sikerült készíteni megerősítette Einsteint.